2024. május 2. - Zsigmond

Már idén megkezdődhet a gazdasági kilábalás?

A legutóbbi makroadat-sorok arra utalnak, hogy a világgazdaság már "a szinkronizált fordulat korai szakaszában" járhat, és a második félévtől kilábalás kezdődhet.
2009. május 3. vasárnap 20:19 - HírExtra
A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport által befektetőknek hétvégente Londonban és New Yorkban kiadott heti világgazdasági helyzetértékelések (Global Data Watch) legfrissebb összeállítása szerint "jó esély van arra", hogy a világgazdaság már a jelenlegi negyedévben stabilizálódik.

A JP Morgan főközgazdásza, Bruce Kasman a legújabb prognózisban azt írta: "megütközést kelthet" az a feltételezés, hogy a világgazdaság, amelynek teljesítménye az elmúlt negyedévben (negyedéves összevetésben) még 6,9 százalékkal zuhant, néhány hónap alatt növekedésre válthat. Kasman szerint azonban általános tapasztalat, hogy a GDP-érték a recessziós időszakok legvégén esik a leggyorsabban, és az is, hogy a fellendülés már akkor elkezdődik, amikor a piacokon még stresszhelyzet van.

Az elemzésben az áll, hogy a háztartási kiadások meredek visszafogása rendszeres jellemzője a visszaesések korai szakaszának, és ezt tavaly még fokozta a hitelpiac megroppanása, az energiaárak emelkedése és "a szélsőséges félelem". Most már azonban erősödik a bizalom, a jövedelmeket pedig alacsonyabb infláció és a költségvetési élénkítési intézkedések támogatják. Így a fogyasztás a következő hónapokban valószínűleg már mérsékelten élénkül, azzal együtt is, hogy a munkanélküliség még növekedni fog.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását