2024. május 5. - Györgyi

Megemlékezés a halálos tombolásról

Különböző helyi rendezvényekkel, a buddhista templomokban tartott imádságokkal, illetve családi körben emlékeztek meg az emberek Mianmarban szombaton a Nargis névre keresztelt ciklon gyilkos tombolásának első évfordulóján az áldozatokról.
2009. május 2. szombat 14:52 - HírExtra
Az ázsiai ország katonai kormányzata azonban nem tartott hivatalos megemlékezést. A trópusi vihar egy éve, május 2-a éjszakáján csapott le Mianmarra. Az általa gerjesztett 3 méter magas hullámok egyes helyeken mintegy 40 kilométerre hatoltak be a szárazföldre. A két napig tomboló ciklon mintegy 140 ezer ember halálát okozta, és az Iravádi folyó deltavidékén, az ország egyik legtermékenyebb rizsföldjein mérhetetlen pusztítást és károkat okozott.

Az emberek az évfordulón otthonaikban, a hivatalokban és a buddhista templomokban emlékeztek meg a ciklon áldozatairól. Számos odaveszettnek a végtisztességet sem tudták megadni, mert vagy nem kerültek elő a holttestek vagy a tetemeket tömegsírokba hantolták el.

A megemlékezőkhöz csatlakozott segélyszervezetek egy csoportja, amely az ország legnagyobb városában, Rangunban rendezett fotókiállítást.

A kormány által ellenőrzött New Light of Myanmar című lap 16 oldalas szombati száma azonban egy árva szót sem szentelt az országot ért legsúlyosabb természeti katasztrófa első évfordulójának.

A borzalmas csapás után, amely települések sokaságát törölte el a Föld felszínéről, az országot irányító junta még meg is büntette azokat a demokráciát követelő aktivistákat, akik a kormányzat engedélye nélkül igyekeztek a rászorulók segítségére sietni. A külföldi segélyektől pedig sokáig elzárkózott.

A New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet pénteki felszólításában 21 olyan bebörtönzött szabadon engedését követelte, akik a kormány közönyével szembeszegültek, és emiatt szabadságvesztésre ítélték őket. A kiszabott ítéletek időtartam 2-től és 35 évig terjed.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását