2024. május 13. - Szervác, Imola

15 éve hunyt el Ayrton Senna

Napra pontosan tizenöt éve annak, hogy Imolában halálos balesetet szenvedett a brazil Ayrton Senna, minden idők egyik legkiválóbb Forma-1-es pilótája.
2009. május 1. péntek 18:40 - HírExtra
Az 1994-es San Marinó-i Nagydíj már a kezdéskor kis híján tragédiát hozott, a pénteki első szabadedzésen a brazil Rubens Barrichello az egyik kanyarban mintegy 200 km/órás sebességgel megpördült, majd a falnak vágódott. A mentők öntudatlan állapotban emelték ki az autóból, és kórházba szállították az akkor a Jordan-Hartnál szereplő versenyzőt.

Másnap következett az első halálos baleset: az osztrák újonc, a 31 éves Roland Ratzenberger (Simtek-Ford) vesztette el uralmát autója fölött, közel 300 km/órás sebességgel száguldott, amikor kivágódott a pályáról. A helyszíni újraélesztési kísérletet követően helikopterrel kórházba szállították. Állapota akkor válságos volt, majd a leggondosabb kezelés ellenére rövidesen elhunyt.

A szörnyű baleset a "kötélidegzetükről" híres pilótákat is megrázta, annak ellenére, hogy még nem fejeződött be a második időmérő edzés, sokan nem voltak hajlandók újból kimenni a pályára. Többek között Damon Hill (Williams-Renault), Ayrton Senna (Williams-Renault), Michael Schumacher (Benetton-Ford) és J.J. Lehto (Benetton-Ford) sem.

A San Marinó-i Nagydíj vasárnapi, izgalommal várt rajtja sem múlt el baleset nélkül. A zöld jelzésre elinduló mezőnyben a finn J.J. Lehto (Benetton-Ford) autója beragadt. A közvetlenül mögötte lévők még ki tudták kerülni, de a 22. helyről induló portugál Pedro Lamy (Lotus-Mugen-Honda) későn vette észre az előtte veszteglő Lehtót, s nekiütközött. Lamy autójának jobb, Lehtóénak pedig a bal oldala egyszerűen leszakadt.

A szerterepülő autódarabok és a kiömlő üzemanyag nem okozott nagyobb fennakadást, mindketten sérülés nélkül megúszták a nagy ütközést. Nem rendeltek el új startot.
A hetedik körben baleset miatt kellett félbeszakítani a versenyt. A Tamburello-kanyarban a háromszoros világbajnok Ayrton Senna (Williams-Renault) fékezés nélkül, 217 km-es óránkénti sebességgel kicsúszott a pályáról.

A versenyautót szinte teljesen szétroncsoló ütközés következtében a sztár magatehetetlenül ült az autójában, míg hosszú percek után a segítségére siető mentők kiszabadították. Sennát helikopterrel azonnal kórházba szállították, de az orvosok már nem tudták megmenteni életét. Halálát a leszakadó jobb első kerék által okozott három - külön-külön is végzetes - fejsérülés okozta.

A futamot a rivális állapotáról mit sem sejtő Michael Schumacher nyerte.
A háromszoros világbajnok (1988, 1990, 1991) halálhírét mély megrendüléssel vették tudomásul szülőhazájában. Itamar Franco brazil miniszterelnök háromnapos gyászt rendelt el, és a nemzeti lobogót félárbocra eresztették. Senna emléke máig él a Forma-1-es szurkolók szívében, ennek rengeteg jele tapasztalható.

Egy közelmúltbeli közvélemény-kutatás adatai szerint a 15-19 év közötti brazil fiatalok 31 százalékának még mindig Senna az elsőszámú kedvence.

Senna 161 futamon indult, 41 győzelmet aratott. Az időmérő edzéseken 65-ször volt a leggyorsabb, további 22 alkalommal indult az első sorból. A versenyeken összesen 13 645 km-en, 2982 körön át vezetett.

Ayrton Senna helyezései az összetett versenyben:
------------------------------------------------
1984 - 9. hely/13 pont (csapata: Toleman-Hart Turbo)
1985 - 4. hely/38 pont (Lotus-Renault Turbo)
1986 - 4. hely/55 pont (Lotus-Renault Turbo)
1987 - 3. hely/57 pont (Lotus-Honda Turbo)
1988 - 1. hely/90 pont (McLaren-Honda Turbo)
1989 - 2. hely/60 pont (McLaren-Honda)
1990 - 1. hely/78 pont (McLaren-Honda)
1991 - 1. hely/96 pont (McLaren-Honda)
1992 - 4. hely/50 pont (McLaren-Honda)
1993 - 2. hely/73 pont (McLaren-Honda)
1994 - 0 pont/2 futam (Williams-Renault)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását