2024. április 30. - Katalin, Kitti

Sertésinfluenza: tömeges szűrések várhatók

A mexikói egészségügyi hatóságok tömeges szűrővizsgálatot indítottak a sertésinfluenzával leginkább fertőzött fővárosban és környékén mentőkocsikkal, miközben beismerték, hogy a hét elején eltúlozták a betegség okozta halálesetek számát.
2009. április 30. csütörtök 21:36 - HírExtra
A mentőkben és kisteherautókban berendezett szűrőállomások meghatározott terv szerint járják a településeket, és mintát vesznek az egészségükért aggódó lakosoktól. A módszerrel az is felmérhető, hogy hol, és milyen mértékben terjed a fertőzés. A kormány bejelentette, hogy péntektől május 5-éig az alkalmazottak mind az állami, mind a magánszférában csak a feltétlenül szükséges munkafeladataikat láthatják el.

A kormányhivatalok ebben az időszakban zárva lesznek, csak az alapvető szolgáltatások (közlekedés, élelmiszer-áruházak, hulladékgyűjtés, kórházak) működnek majd.

A tömegközlekedésben előírták, hogy a sofőrök csak maszkban és kesztyűben vezethetnek, és az utasoknak is maszk használatát ajánlják. Az orvosok ehhez hozzáteszik, hogy minél gyakrabban mosson kezet az, aki emberek közé megy. A szórakozóhelyeket és éttermeket bezárták, illetve csak azt engedélyezik az utóbbiaknak, hogy elvitelre adjanak el ételt. Megtiltották ételek árusítását a lacikonyháknak és mozgóárusoknak is. A templomokban nem miséznek, de imádkozni ki-ki bemehet.

Bár az ország nem minden része fertőzött, a kormány jogos óvintézkedésként 15 indián nyelven hangüzenetet fogalmaztatott meg az ajánlott óvintézkedésekről. Elismerte ugyanakkor, hogy az egészségügyi miniszter két napon át tévesen tájékoztatta a közvélemény és a világot a sertésinfluenzában elhunytak számáról.

José Córdova Villalobos miniszter csak szerdán adta tovább azt az információt, hogy nem húsz, hanem csak hét esetben erősítette meg a járványügyi központ a vírus jelenlétét a halottakban, noha már hétfőn tudnia kellett róla. A miniszter lényegében bevallotta, hogy rendkívüli helyzetben kommunikációs zavarok vannak a tárcánál. Az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön helyesbítette az adatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását