2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szúnyoginvázió készül

Leghamarabb jövő hét végétől rendelhetnek el szúnyogirtást a Balatonnál, ahol az idei üdülési szezonban az előző éveknél több szúnyogra lehet számítani.
2009. április 29. szerda 14:34 - HírExtra
Tájékoztatása szerint jelenleg nincs olyan komoly szúnyogfertőzöttség az üdülőövezetben, amely indokolttá tenné a beavatkozást. Az ilyenkor szokásos biológiai védekezést is elhalasztották, mert még alacsony a pangó vizekben a lárvaszám. Amennyiben a szúnyogcsípések száma jelentősen növekszik, a kritikusként meghatározott 30-40 csípés/óra/fő felé emelkedve, akkor egyszerre szeretnének szúnyoggyérítő légi kémiai és megelőző biológiai irtást elrendelni. Erre leghamarabb 10-14 nap múlva lehet számítani.

Várhatóan elegendő lesz a balatoni szúnyogirtásra rendelkezésre álló forrás - mondta a szakember. Az állam a Magyar Turizmus Zrt.-n keresztül 25 millió forintot biztosított a célra, míg a balatoni önkormányzatoknak kell állniuk a költségek 40 százalékát biológiai és 60 százalékát kémiai irtás esetén - tette hozzá.

Az idei szezonban két biológiai és négy kémiai irtást terveznek, de a tényleges beavatkozások száma az időjárástól függ majd. A lárvatenyésző helyeken jelenleg nyoma sincs aszálynak, szemben a mezőgazdaságban tapasztaltakkal. Emiatt és a csapadék-előrejelzések miatt ítélik úgy a szakemberek, hogy az elmúlt éveknél nagyobb szúnyoginváziókra lehet számítani idén a Balatonnál - mondta Sáringer-Kenyeres Tamás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását