2024. április 28. - Valéria

Összecsapnak a jövő autói

A különböző autótervező tudósok már számos alkalommal bejelentették: itt a jövő autója! A fejlesztések sokfélék és egyre biztatóbbak. A különféle csodaautók most újra összecsapnak, hogy kiderüljön: melyikük a legjobb.
2009. április 29. szerda 19:09 - Kesjár Norbert

Eco-maraton

A profi fejlesztők után pedig nézzük a feltörekvő diákokat!

A németországi Lausitz városában rendezik meg a 25. Shell Eco-maraton versenyt. Ezen a versenyen előreláthatólag húsz ország kétszáz csapata küzd majd egymással. A cél az, hogy olyan autót hozzanak létre, amely minél kisebb fogyasztással minél több kilométert tud megtenni.

A verseny komolyságát jelzi az a tény, hogy a tavalyi megmérettetés győztese az az autó volt, amelyik 1 liter üzemanyaggal majd’ 4000 kilométert tett meg!



A versenyre Magyarországból két csapat is utazik. A győri Széchenyi István Egyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola mérnökhallgatói állnak majd rajthoz.

A győriek – akik tavaly különdíjat kaptak – most a Szenergy Team nevű csapattal indulnak. A csapat autója – amelyet elsősorban a napenergia hajt – a kompozit karosszériának köszönhetően idén még a tavalyinál is könnyebb.

A csapat vezetője a Népszabadságnak nyilatkozott az elindulás előtt: „a közel hét négyzetméteres napelemrendszer csúcsteljesítménye 1000 watt, a gyakorlatban azonban 600 wattot tud az 5,5 millió forintból épített, 147 kilós autó. A szabályok szerint a járgánynak a legalább 50 kg-os sofőrrel óránként 24,5 kilométeres sebességet kell elérnie”.

A másik magyar résztvevő a Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Karának csapata. A hallgatók egy áramvonalas, izgalmas autót építettek. A biciklikerekeken guruló, benzinüzemű járművet átalakított robogómotorral látták el, miközben a legmodernebb anyagok használatának köszönhetően 25 százalékkal csökkent a karosszéria és a váz súlya. Az autó teljes tömege így ötven kilónál kevesebb, mint a tavalyié. A csapat célja, hogy 1 liternyi üzemanyaggal 700 kilométert tegyenek meg.

A mérnökhallgatók tanára kiemelte:

„A programban való részvétel nem csak azt jelenti, hogy hallgatóink összemérhetik tudásukat, felkészültségüket a világ más tájáról érkezőkkel. A több hónapon át tartó munka jó alkalom az elméleti tudás és a praktikum ötvözésére. Ez az, amit egy műszaki felsőoktatási intézmény egyedül nem tud a diákjainak megadni”.



Mindennapos használatra is lehetne, ha…

A szupertakarékos autók kifejlesztése és sikeres tesztelése után mindig felvetődik a közvélemény részéről a jogos kérdés: mikor lehet ezekből a csodaautókból mindennapos használati eszköz?

A mérnökhallgatók szerint csak akkor fognak elterjedni ezek az alternatív energiával működő autók, ha a most használt fosszilis üzemanyagok terén egy újabb – a tavalyinál is erősebb – árrobbanás fog bekövetkezni.

Amíg azonban a benzin ára ilyen alacsony, addig biztosan nem lehet gyors elterjedésre számítani.

A villanyautók elterjedésének azonban több akadálya is van. A rendkívül magas áruk mellett a pici karosszéria és a meglehetősen időigényes és macerás töltés, illetve a néhány évenként elkerülhetetlen akkumulátorcsere is riasztóan hathat még a „legelvetemültebb rajongókra is.

Aki pedig mindezek ellenére mégis megvenne egy ilyen kocsit, annak számolnia kell azzal, hogy egy többgyermekes családnak egészen biztosan nem lesz elég nagy, ezen kívül a biztonságuk is meglehetősen kétséges, legalábbis ezidáig.

Motiváló tényező lehet ugyanakkor, hogy az elektromos autók fenntartási költségei nagyon alacsonyak: használatukhoz nem kell kőolaj alapú hajtóanyag, motorolaj, mindenféle szűrő és az otthoni (esetleg munkahelyi) elektromos hálózatról töltve, nevetségesen alacsony üzemanyagárral lehet számolni.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását