2024. április 28. - Valéria

Mások is látják: sumákolnak a kampánypénzekkel

A magyar pártokban nincs meg a politikai akarat a kampányfinanszírozás átláthatóvá tételére, emiatt nem lehet azt megreformálni.
2009. április 29. szerda 14:56 - HírExtra
Ezért van az is, hogy a felnőtt lakosság mindössze 16 százaléka gondolja úgy, hogy a pártok betartják a finanszírozásra vonatkozó jogszabályokat - tette hozzá a nagykövet a Freedom House, a Transparency International és a Nézőpont Intézet Átláthatóságot és elszámoltathatóságot a párt- és kampányfinanszírozásban! című rendezvényén elhangzott előadásában.

Az is aláássa a pártok iránti bizalmat, hogy a támogatás fejében "olyan szervezetek szerezhetnek befolyást a pártokban, amelyeknek nem kellene". A jelenlegi viszonyok miatt pedig az emberek általában kevésbé aggódnak a korrupció miatt, ami romboló hatású az adófizetési morálra és az üzleti életre egyaránt - hangsúlyozta Gregory Dorey.

A nagykövet kijelentette: Magyarországon hatékonyabbá kellene tenni a pártok által elköltött pénz követését - a monitoringot -, ennek megvalósítása érdekében bővíteni kellene az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hatáskörét. Ezáltal hatásosabb volna a politikai érdekképviselet, és csökkenne a korrupció - tette hozzá.

Molnár Bálint, a Freedom House Europe igazgatóhelyettese előadásában kitért arra, hogy rövidebb, akár 15-30 napos kampányidőszak is megfelelne a politikai választások céljának Magyarországon. Szerintük a hivatalos kampányidőszakon kívül minden pártokhoz kötődő hirdetést tiltani kellene, és meg kellene teremteni a kampányoló szervezetek esélyegyenlőségét a médiafelületekhez való hozzáférésben.

A pártoknak kampányszámlát kellene nyitniuk, amelyet az Állami Számvevőszéknél vezetnének, és onnan fizetnék kiadásaikat - részletezte tovább javaslataikat az igazgatóhelyettes. Ugyanakkor a választásra parlamenti képviselőjelöltenként elkölthető egymillió forintot szerintük tízmillióra kellene emelni, mert akkor megszűnhetnének az illegális pénzmozgások - vélekedett. A pártokat kötelezni kellene hirdetési és eseménynapló vezetésére is - folytatta.

A szakember utalt arra, hogy az állami és önkormányzati befolyást meg kellene szüntetni az országgyűlési és helyhatósági választások, valamint a népszavazások kampányidőszakában. Ennek érdekében a közintézmények kampányidőszaki kiadásait az ÁSZ-nak fokozottan ellenőriznie kellene.

A kampányidőszakban politikai hirdetéseknek helyet adó médiumoknak a választást követő 30 napon belül nyilvánosságra kellene hozniuk az ilyen forrásból származó bevételeiket, továbbá a médiumok által a pártoknak adott kedvezményeket is egységesíteni kellene - fűzte hozzá.

Molnár Bálint azt is kifejezésre juttatta, hogy az állami támogatásban részesülő pártok kétévenkénti ellenőrzését éves kontrollra kellene változtatni, és azt is törvénybe kellene foglalni, hogy a pártokat soron kívül vizsgálhassa az ÁSZ. Ezzel együtt az ÁSZ-nak új nyomozati jogköröket is kellene biztosítani, és ez a szervezet a pártok gazdálkodási törvénysértéseinek esetén közvetlenül fordulhatna bírósághoz.

A politikai alapítványoknak kizárólag oktatási, ismeretterjesztő, tudományos és kutatási tevékenységet volna szabad végezniük, támogatóik nevét pedig évente közzé kellene tenniük; politikai célokat szolgáló cégeket nem hozhatnának létre, és politikai pártoknak civil szervezeteket sem volna szabad fenntartani - sorolta elképzeléseiket a Freedom House Europe igazgatóhelyettese.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását