2024. május 25. - Orbán

Az MDF nem támogatja a költésgvetési hivatalt

A Magyar Demokrata Fórum nem támogatja a törvényhozási költségvetési hivatal felállítását, mert az több milliárdos többletköltséget jelentene - közölte Dávid Ibolya, az MDF elnöke hétfőn az MTI-vel.
2007. november 12. hétfő 17:46 - Hírextra

"A kormányzat felvetése több milliárd forintos többletköltséget jelentene az amúgy is gyenge lábakon álló költségvetésnek, ezért a Magyar Demokrata Fórum nem támogatja a törvényhozási költségvetési hivatal felállítását. (...) Az MDF ugyanakkor támogatja egy, a javasolt hivatallal hasonló funkcióval bíró, az Állami Számvevőszéken belül létrehozott, minimális költségigényű testület létrehozását" - olvasható a távirati irodához eljuttatott közleményben.

Dávid Ibolya hangsúlyozta: az MDF több okból sem támogatja a költségvetési hivatal felállítását célzó kormányzati javaslatot. Érthetetlen, hogy a hasonló feladatot ellátó Állami Számvevőszék mellett párhuzamosan miért kíván felállítani a kormány egy új, több tízmilliárd forintot igénylő hivatalt - hangsúlyozta a pártelnök.

A párt szerint egy új hivatal nem oldaná meg a jelenlegi problémákat. Az intézmény felállítása ráadásul teljesen felesleges addig, amíg becslések szerint is évente több százmilliárd forint folyik el korrupciós utakon a költségvetésből, s ameddig ennek felszámolására 2007-ben mindössze nyolcmillió forintot szánt a kormány - tette hozzá.

Egy újabb, milliárdos költségvetési igényű hivatal helyett az MDF által már hosszú ideje szorgalmazott tiszta kezek testületére van szükség - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap jelentette be, hogy a kormány beterjesztette az Országgyűlésnek a költségvetési felelősségről és a költségvetési hivatal felállításáról szóló törvényjavaslatot.

A javaslat lényege, hogy a költségvetési hivatal, amely a számvevőszékhez hasonlóan független és pártsemleges lenne, az Országgyűlés alá tartozik majd, egyszemélyi felelősségre épül, elnökét kétharmados többséggel az Országgyűlés választja meg tizenkét évre.

A felállítandó költségvetési hivatal megvizsgálja az éves költségvetési javaslatokat, és elvégzi a módosító indítványok hatásvizsgálatát, ami azt jelenti, hogy a módosító indítványok nem ronthatják a beterjesztett költségvetés egyenlegét.

A javaslatot az SZDSZ támogatja, a Fidesz - az MDF-hez hasonlóan - nem ért egyet vele.
Abban "nincs ötpárti megegyezés, hogy ilyen szövegezéssel, ilyen tartalommal és most" kerül a parlament elé a törvénycsomag - mondta Tállai András, a Fidesz politikusa a bejelentést követő sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását