2024. május 18. - Erik, Alexandra

A pedagógusok nem sztrájkolnak

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem csatlakozik a LIGA Szakszervezetek május 8-ára meghirdetett általános munkabeszüntetéséhez, mert az érettségi időpontjában meghirdetett sztrájkot nem támogatják - közölte a PSZ szerdán az MTI-vel.
2009. április 29. szerda 12:46 - HírExtra
Mint írják, a Pedagógusok Szakszervezetének országos vezetősége a kormány válságkezelő programjának néhány elemét különösen fájdalmas, a közszféra munkavállalóit és a nyugdíjasokat nagy áldozatvállalásra kényszerítő tervnek ítéli meg.

Hozzáteszik: a szakszervezet ezért azt követeli, hogy a szükséges megszorítások a szakszervezetek kifogásainak figyelembevételével véglegesedjenek, igyekezve az elkerülhetetlen intézkedéseket igazságosabbá és a társadalom számára még elviselhetővé alakítani.

Kiemelik azonban: az intézkedéstervezet elleni tiltakozásul a Pedagógusok Szakszervezete "most nem kíván a legkeményebb nyomásgyakorlás eszközével élni", ezért nem csatlakozik a LIGA-PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) május 8-ára meghirdetett általános munkabeszüntetéséhez.

Mint írják, a középiskolákban ezen a napon tartják német nyelvből az írásbeli érettségit, s bár a közoktatás dolgozóinak csak egy részre érintett az érettségiztető intézményekben, mégis úgy ítélik meg, csak akkor szabad egy ilyen akciót meghirdetni, ha az abban való részvétel lehetősége mindenki számára egyformán adott.

"Az érettségi időpontjában meghirdetett sztrájkot nem támogatjuk, mert bár tudjuk, hogy a sztrájk szándékos károkozás, de a PSZ filozófiájával nem összeegyeztethető, hogy ezt a kárt azoknak a tanulóknak okozzuk, akikért vagyunk, hiszen ennek az akciónak vesztesei a gyerekek lennének" - olvasható a közleményben.

A LIGA május 8-ára általános, országos, ágazatokra kiterjedő sztrájkot hirdetett a múlt héten pénteken. Döntését a szövetség azzal indokolta, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki plenáris ülésen a miniszterelnök által ismertetett program a legutóbbi szakszervezeti demonstráció ellenére semmit sem változott.

A LIGA Szakszervezetek keddi közleménye szerint bár többször kérték a kormányt, hogy egyeztessenek a május 8-ára meghirdetett sztrájkkal kapcsolatban, a kabinet azóta sem hajlandó erről tárgyalni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását