2024. május 4. - Mónika, Flórián

Mielőbbi cselekvést kér a Számvevőszék

Egyetértettek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2008-as beszámolójának általános vitájában felszólaló képviselők abban, hogy a számvevőszék pontos képet ad az ország helyzetéről, és előremutató javaslatokat tesz, így számos területen a kormány és a parlament mielőbbi cselekvésére lenne szükség.
2009. április 28. kedd 16:32 - HírExtra
Az Országgyűlés keddi ülésén Tukacs István (MSZP) hangsúlyozta: ritka az a beszámoló, amely évek óta szakmai és politikai egyetértést élvez, de a számvevőszék működésére vonatkozó megállapítások ilyenek. A képviselő a beszámolóból az önkormányzati területet emelte ki, mivel az ÁSZ vizsgálatainak csaknem a fele erre a területre vonatkozott.

Tukacs István elmondta: célszerű volna feladat- és forrásáttekintést végezni, de emellett az egész önkormányzati működési struktúrát felül kellene vizsgálni az ÁSZ megállapításai alapján. Az önkormányzatok számára csak akkor lehet forrásokat felszabadítani, ha megváltozik az önkormányzati struktúra.

A számvevőszék oktatás- és egészségügyi megállapításai az önkormányzatok egy részénél méretgazdaságossági problémákat feltételeznek. Sok a kihasználatlan intézmény, a sok tekintetben együttműködésre képtelen önkormányzatok gyakran olyan dolgokra használják fel forrásaikat, amelyeket valószínűleg hatékonyabban is el lehetne látni az önkormányzati rendszer átalakításával.

Az általános vita során Tállai András (Fidesz) aláhúzta: az Állami Számvevőszék ellenjegyzési jogköre a költségvetés fizetőképességét fenntartó hitelek esetében ellentmondásos, mivel a projektfinanszírozó hitelek mellett az IMF-hitelcsomagot sem kellett ellenjegyeznie az ÁSZ-nek a törvényben előírt módon.

A Pénzügyminisztérium szakállamtitkárának írásbeli nyilatkozata szerint az IMF-hitel a folyó fizetési mérleg finanszírozását szolgálja, és nem a költségvetését. A képviselő szerint azonban ilyen alapon a kormányzat teljesen ellehetetlenítheti az országot az állam nagyfokú eladósításával, mivel ki tudja kerülni az állami ellenőrző szerveteket.

A fideszes képviselő az ellenjegyzési jogkört érintő problémák mellett rámutatott: nem reagált a kormány az Állami Számvevőszék azon javaslataira sem, amelyek az önkormányzati ellenőrzési rendszer továbbfejlesztésére, valamint az állami vezetők vagyongyarapodásának vizsgálatáról szóló törvény módosítására vonatkoztak.

Teleki László (MSZP) azokat a kisebbségi önkormányzatokat érintő kérdéseket emelte ki az ÁSZ jelentéséből, amelyek nagymértékben segítheti a romák integrációját. A képviselő szerint fontos volna, hogy az önkormányzatok infrastrukturális fejlesztései jussanak el a romák lakta településrészekre is.

Emellett problémát jelent, hogy nem minden esetben a romák kapják meg azokat a forrásokat, amelyeket nekik szánnak, mivel az önkormányzatok legtöbbször nem tudják megkülönböztetni, hogy ki roma és ki nem.

Jelentős forrásokat kell az államnak fordítania a roma integrációra, azonban figyelembe kell venni, hogy ezek a források hogyan tudnak célzottan eljutni a roma lakossághoz. Ezekkel a kérdésekkel az ÁSZ-nak foglalkoznia kellene, mivel jelentősen hozzájárulhatnak a romák integrációjához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását