2024. május 4. - Mónika, Flórián

30 éves az Old Boys

A hetvenes évek végén a diszkóőrület kissé alább hagyott: fiatalok és öregek roptak boldogan a csaknem elfelejtett ritmusokra, a rock and rollra, a twistre és többi táncra.
2009. április 27. hétfő 10:20 - HírExtra
- Az együttes május 19-én koncertet ad a Művészetek Palotájában a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével, s az egész nyarat a színpadon tölti. Novemberben, az együttes indulásának hónapjában is lesz nagy buli: a Petőfi Csarnokban, egyik korábbi törzshelyünkön zárjuk a jubileumi évet - sorolja a feladatokat Szidor.

A zenekar 1979-ben olyan zenészekből alakult, akik a hatvanas években is aktív muzsikusok voltak, népszerű zenekarok - Neoton, Rákfogó Scampolo, Gemini, Syrius, Dogs, Atlantis, a Stúdió 11 - tagjai. A hetvenes években mindegyikük civil pályán helyezkedett el. Az Old Boys több tagja ma már hivatásos zenész.

- Hatan alapítottuk a zenekart, ketten polgári foglalkozást választva hamarabb abbahagyták. Főleg a fúvós szekcióban voltak változások, mára 12 főre gyarapodtunk, énekesnőnk is van, Nádai Bea személyében - emlékezik vissza a zenekarvezető. - A legfájdalmasabb Fülöp Ervin távozása volt, ő súlyos betegség után hagyott itt bennünket két évvel ezelőtt. Több fúvós hangszeren, billentyűs hangszereken és gitáron játszott, énekelt, tartást adott a zenekarnak. Halála visszavetette a csapatot, és csak most, a jubileumi feladatokra készülve kezdjük utolérni magunkat.

- Milyenek lesznek a jubileumi koncertek?
- Tavaly óta foglalkozom a jubileumi év programjával. Szeptember óta keményen készülünk a május 19-i koncertre. Újszerű lesz a szimfonikus kíséret, bár 1997-ben már játszottunk az Állami Hangversenyzenekarral az Erkel Színházban. Lesz unplugged betét is, ami újjávarázsolja ismert és új dalainkat. Két részből áll a koncert, a nagyzenekart a második részben hallhatja a közönség. Minden általunk játszott stílus helyet kap a programban, minden szólistánknak lesz saját száma, az egész fergeteges rock and roll-lal ér véget. Ezzel a műsorral - a nagyzenekart leszámítva - turnézni fogunk az országban, Az országjárás ősszel is folytatódik egészen a november 6-i koncertünkig, amelyet régi klubunkban, a Petőfi Csarnokban rendezünk meg, ahol a 20. és a 25. éves születésnapi koncertünket is tartottuk. Természetesen felvesszük a jublileumi koncertet, a Duna TV rögzíti és sugározza, és saját DVD kiadásán is gondolkodunk. A hanganyagot talán feltesszük az internetre, CD-t ma nem érdemes készíteni.

Gazdag repertoár


- Milyen stílust képzeltek el az induláskor?
- A 60-as évek elejének zenéjével, a Shadows-zal, a Beatlesszel és a Rolling Stonesszal kezdtünk. Amikor jöttek a fúvósok, megjelent az 50-es évek rock and rollja repertoárunkban. Azután a rhythm and blueszal, a blueszal, a soullal és a countryval gazdagodott a kínálatunk. Ma már játsszuk a 80-as és 90-es évek dalait is, sőt néhány mai szám is megtalálható a repertoárban.

- Mit kér a közönség?
- Táncos helyen természetesen rock and rollt, ezzel nincs is baj, szeretjük. A lényeg az, hogy csak olyan dalokat választunk, tanulunk meg, amelyek, úgy érzem, jól állnak a zenekarnak, illetve az énekhangoknak. Kezdettől arra törekedtünk és törekszünk ma is, hogy minél jobban hasonlítsanak dalaink az eredetikhez. Fülöp Ervin halála után például Elvis Presley-számot nem játszottunk, mert erre az ő hangja volt egyedül alkalmas. A közönség számokat és előadókat is kér, és ha az igény egybevág repertoárunkkal, eljátsszuk. Mintegy 600-650 szám van a kínálatunkban, de akár másik hatszáz is illene hozzánk. Egyébként már túl vagyunk a hatezredik koncerten.

- Mennyit próbál a zenekar?
- A 30 év átlagában biztosan mondhatom a heti egy próbát. Fülöp Ervin halála előtt kicsit lazsáltunk, céltalanná vált a dolog, hiszen tudtuk, hogy milyen beteg. Mostanában a nagy koncertekre készülve ismét rengeteget próbálunk. Az "új" alkotás nagy örömet okoz ma is mindenkinek.

Végezetül boldogan újságolja, hogy a felejthetetlen Eötvös Klub után ismét sikerült egy állandó helyet találniuk a belvárosban, a Király utca 8-10 szám alatt, a Passage Clubban. Az első tapasztalatok alapján kellemes, elegáns, mégis klubhangulatú hely, hétfőn esténként játsszunk itt - mondja az Old Boys vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását