2024. május 17. - Paszkál

Tóth: A rendőrséget a bizalomra kell építeni

Sikeresnek és eredményesnek értékeli a fővárosi rendőrség múlt évi tevékenységét Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya; a vezérőrnagy az állomány és a társadalom tagjai közötti kölcsönös bizalom fontosságát hangsúlyozta a fővárosi rendőrnapon mondott beszédében, hozzátéve: csak erre építkezve lehet sikeres a rendőrség.
2009. április 25. szombat 17:08 - HírExtra
Az idén az Ötvenhatosok terén rendezték meg a rendőrnapot, motoros- és szakmai bemutatóval, a motoros baleset-megelőzési programmal egybekötve.

A budapesti rendőrfőkapitány beszédében úgy fogalmazott: nem lehet sikeres az a rendőrség, amely nem bírja a társadalom többségének bizalmát. Akkor van bizalom, ha eredményesen, a jog és a szakmai szabályok szerint járunk el - mondta.

A vezérőrnagy beszámolt arról, hogy tavaly 1,8 millió segélyhívást fogadott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), 104 ezer esetben indított nyomozást, 45 ezer ügyet sikeresen felderített. Minden második rablási ügy elkövetőjét elfogták, és tíz emberölési ügyből kilencet felderítettek.

Tóth Gábor az MTI-nek azt mondta: a fővárosi rendőrség iránt van bizalom, de mindig tovább kell javítani. A legnagyobb bizalom a nyomozók és az igazgatásrendészet tagjai iránt van, de az intézkedő rendőr iránt mindig is kevesebb volt, és itt kell erősíteni – hangsúlyozta a vezérőrnagy.

A főkapitány az MTI kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: munkájukkal kapcsolatban nem érez politikai nyomást, az inkább a társadalom és a média részéről érzékelhető néhány intézkedés miatt. Véleménye szerint egyértelműbbé kellene tenni a jogszabályokat, így módosítani a gyülekezési törvényt, kibővíteni a tiltott önkényuralmi jelképek használatának tilalmát, mert sok hatályos jogszabály nincs összhangban a társadalmi elvárásokkal. De ez nem a rendőrség, hanem a jogalkotók feladata - jegyezte meg.

Megemlítette, hogy a BRFK 1200 fős létszámhiánnyal küzd évek óta, amit túlórákkal próbának kompenzálni. Tóth Gábor ismertette: a múlt évben négyezer közlekedési baleset történt a fővárosban, és bár 10 év átlagát nézve felére csökkent a halálos kimenetelű esetek száma, 2008-ban mégis 66 ember vesztette életét a főváros útjain.

Tóth Gábor megjegyezte, a közlekedési balesetek szenvedő alanyai és okozói gyakran az egyre növekvő motoros társadalom tagjai, akik közül tavaly hatan vesztették életüket Budapest közútjain. Ezért is tartják meg az idei rendőrnapi programhoz illeszkedve a Két keréken biztonságban elnevezésű motoros baleset-megelőzési rendezvényt.

Az Ötvenhatososok terén tartott, családi programmal, vetélkedőkkel tarkított rendezvényen megjelentek a legfelsőbb rendőri, honvédségi és katasztrófavédelmi vezetők, fővárosi és parlamenti politikusok is.

A kormány határozata alapján 1992 óta Szent György napján, április 24-én tartják a rendőrség napját, amelyhez kapcsolódva mindig a legközelebbi hétvégén színes rendezvénysorozatot tartanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását