2024. május 19. - Ivó, Milán

Versenyképtelen az adórendszerünk?

A kormány elsődleges célja a versenyképesség javítása, a munkaerő-piaci aktivitás növelése, amelynek érdekében elkerülhetetlen az adórendszer átalakítása, az adóterhek csökkentése.
2009. április 21. kedd 11:05 - HírExtra
Hozzátette: a versenyképesebb adórendszer kialakításának illeszkednie kell az egyensúlyi kérdésekhez, amit később a hosszú távú gazdasági növekedés feltételeinek megteremtése követhet.

A tárca vezetője szerint a jelenlegi helyzetben mindenféleképpen el kell választani egymástól az azonnali válságkezelő intézkedéseket a több évre szóló adószerkezeti átalakítási törekvésektől. Hangsúlyozta: a kormány által jelenleg benyújtott adócsomag ezért kizárólag a 2009-re tervezett változásokat tartalmazza.

A kabinet ugyanakkor már a következő évekre vonatkozó adókérdéseket is szeretné még a tavaszi ülésszakban elfogadtatni - fűzte hozzá.

A Bajnai Gordon miniszterelnök által vasárnap bejelentett, 2009-re vonatkozó adóelképzeléseket ismertetve Oszkó Péter elmondta: a személyi jövedelemadó alsó kulcsának jelenlegi 1,7 milliós sávhatárát 1,9 millió forintig tervezik kitolni, a munkaadói járulékcsökkentés 5 százalékpontos lenne a minimálbér kétszereséig, a jövedéki adó pedig átlagosan 5-6 százalékkal emelkedne.

Kifejtette: rövid távon minden erőforrást a munkába állók számának növelésére kell fordítani, amihez a vállalkozásokat minél több munkahely kínálására, a lakosságot pedig a munkavállalói hajlandóság növelésére kell ösztönözni.

A miniszter szerint az áfa felső kulcsának idei évre tervezett 25 százalékra emeléséből befolyt összegeket a foglalkoztatás és az aktivitás serkentésére fordítják, ugyanakkor a - tejre, tejtermékekre, kenyérre, pékárúra és a távhőre vonatkozó - 18 százalékos kedvezményes, átmeneti kulccsal a romló jövedelmi viszonyok mellett élőkre is figyelemmel lesznek.

A tárcavezető aláhúzta: jövőre a teljes jövedelemsávban várható adóátrendezés, a kormány kidolgozása alatt álló új jövedelemadó-tábla pedig a következő évtől "nagyjából két kulcs alá" sorolná az adózók 90 százalékát, azzal a feltétellel, hogy az alsó kulcsot a 4-5 millió forintos éves jövedelemhatárt el nem érők használhassák.

A magyar gazdaság teljesítményének növelése érdekében ezért 2010-ben az átlagbér felett nagyobb arányú adócsökkentést kell megvalósítani a munkába állók oldalán, mivel jelenleg a minimálbér kétszereséig alacsony a terhelés mértéke, ami az ennél magasabb bérek fölött már gyorsan magasra ugrik - jegyezte meg a miniszter.

Oszkó Péter rámutatott: a kormány elképzelése szerint jövőre egy "teljesen új csomagot kívánnak az asztalra tenni", így a későbbiekben vissza lehet térni a 2009-re vonatkozó adótörvényekből most kimaradó változtatásokhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását