2024. május 4. - Mónika, Flórián

Idén dönthetnek a Nabuccóról

Még az idén vagy jövőre megszülethet a végleges döntés a Nabucco gázvezeték Törökország-Ausztria szakasza építésének megkezdéséről - nyilatkozta Werner Auli, az OMV földgáz üzletágának vezetője.
2009. április 30. csütörtök 12:04 - HírExtra
A Nabucco konzorcium elsőként felkínálja a részvényesek közötti felosztásra a kapacitás ötven százalékát, azután várják majd külső érdeklődők ajánlatait a fennmaradó mennyiségre.

Ha 2010-ben megkezdődik az építkezés, 2013-ban indulhat meg a gázszállítás a Kaszpi-tenger térségéből Európába. Kezdetben évi 8-12 milliárd, teljes kiépítettség mellett több mint 30 milliárd köbméteres mennyiségre lehet számítani - mondta az üzletági igazgató.

Auli kijelentette: a Déli Áramlatot nem tekinti a Nabucco vetélytársának. "Az oroszok meg akarják kerülni Ukrajnát, északról és délről, részben azért, mert az ukrán vezetékrendszer régi és modernizálásra szorul" - fogalmazott. Ha a Déli és az Északi Áramlat vezetékek 40-50 milliárd köbméteres kapacitással épülnek meg, az nem többletmennyiséget jelentene, hanem más tranzitokat helyettesítene - mondta. Akár mindkét vezeték is végződhetne az OMV baumgarteni csomópontjában, "az minket nem zavarna" - tette hozzá. A csomópont már jelenleg is az orosz földgáz legfontosabb elosztó állomása - mondta Auli.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását