2024. április 29. - Péter

Május végén startol a Nemzeti Vágta

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc gyermekhőseinek emlékére rendezik meg május 30. és június 1. között a Nemzeti Vágta futamait a Hősök terén Budapesten.
2009. április 21. kedd 19:27 - HírExtra
A rendezvény idén egybeesik a Magyar Hősök Emléknapjával és a Gyermeknappal is, amelyek mindegyike május utolsó hétvégéjére esik; a Hősök terét május 30-án lezárják, s egy teljes hosszú hétvégére lóversenypályává alakítják - mondta el Geszti Péter, a rendezvény kreatív igazgatója a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón kedden.
Kiemelte: sokan megértették a Vágta szellemiségét, szimbolikus jelentőségét, azt, hogy fontos sok kulturális dimenziót belevonni a fesztiválba, s hagyományt teremteni az évente visszatérő magyar városok és falvak ünnepének.

A fesztiválon több újdonsággal is várják az érdeklődőket, a többi között az Országkonyhával, amely Magyarország népi szakácsművészetéből ad ízelítőt, az Andrássy úton berendezett Vágta Korzón pedig minden induló magyar település megmutathatja kulturális és kulináris életének büszkeségeit.

Vasárnap, május 31-én az előfutamokat rendezik meg, másnap a középfutamok és a döntő szórakoztatja a publikumot. A következő napon az olimpikonok futamán négy volt öttusázó olimpiai-, illetve világbajnok verseng egymással. A mozgáskorlátozott lovasok többhetes országjáró túrájának végső állomásaként lovasbemutatót tartanak; a jótékonysági sztárfutamon a többi között Oszter Alexandra, Terecskei Rita, Stohl András és Pintér Tibor vágtáznak, nyereményüket alapítványoknak ajánlják fel.

Gyerekek alkotásait várja a Kicsihősöm című gyermekrajzpályázat, s szintén a fiatalabb korosztályt célozza meg a Kishuszár Vágta, amelyre 10 és 16 év közötti fiatalok nevezhetnek; a jelentkezők jótékonysági futamon vesznek részt, amelyen 138 cm marmagasságú pónival lehet indulni.

Idén a versenyen kizárólag a 65-ös handicap szám alatti lovak versenyezhetnek, a csúcstelivéreket kizárták, hogy ezzel is növeljék az esélyegyenlőséget.

A baleset megelőzése érdekében a start utáni első kanyar íve a tavalyihoz képest laposabb ívű lesz, ami még biztonságosabb fordulást tesz lehetővé, a kanyarokban lévő védőszivacssor pedig tíz méterrel hosszabb lesz. A lovasok idén a tavalyinál még hosszabb, a teljes gerincet oltalmazó gerincvédőben indulhatnak a versenyen, ennek használatát a nyergelőbíró ellenőrzi majd.

A fesztiválon korlát- és magasugratás, történelmi lovasjátékok, éjszakai lovasparádé és hagyományőrző huszárverseny is látható; a versenyen a tavalyi győztes kivételével minden település nettó kétmillió forint nevezési díj ellenében vágtázhat. Az előfutamok győztesei 1 millió forinttal térhetnek haza, míg a döntőbe jutott lovasok nevezőinek díja további egymillió forint. A verseny első helyezettje 28 milliót nyer, tehát összesen 30 millióval gazdagabban távozhat a 2009-es Nemzeti Vágtáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását