2024. június 18. - Arnold, Levente

Hatezer HIV-pozitív a fővárosban

Az ukrán fővárosban 2009 elején hivatalosan hatezer HIV-pozitív személyt, illetve AIDS-beteget tartottak nyilván, de szakemberek szerint ennél négyszer több a szerzett immunhiány tünetegyüttesének vírusát hordozók és AIDS-betegek valós száma.
2009. április 21. kedd 21:52 - HírExtra
Kijevben a HIV-fertőzöttek aránya éves átlagban 15 százalékkal növekszik. A 2,7 milliós metropolisban tavaly elvégzett 4135 AIDS-teszt 1,5 százaléka bizonyult pozitívnak – közölte kedden Irena Kilcsicka, az ukrán főváros alpolgármestere a HIV/AIDS terjedése elleni kijevi koordinációs bizottság soros ülésén.

A kijevi polgármesteri hivatal internetes honlapjának beszámolója szerint Kilcsicka komoly problémának mondta, hogy az ukrán fővárosban sokan nem hajlandóak alávetni magukat az AIDS-tesztnek, ezért lehetetlen a HIV-vírust hordozók és az AIDS-betegek valós számának megállapítása. A szakemberek ezért úgy vélik – tette hozzá az alpolgármester –, hogy Kijevben a hivatalosan nyilvántartott hatezerrel szemben valójában több mint 24 ezer HIV-pozitív személy, illetve AIDS-beteg található.

Kijevben befejezéséhez közeledik a HIV/AIDS terjedésének megakadályozását célzó, a 2009–2013-as időszakra szóló program kidolgozása. A projekt a fő hangsúlyt a felvilágosításra, a megelőzésre és a HIV-fertőzöttek gyógyítására, pszichológiai támogatására helyezi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását