2024. április 24. - György

Amerikai fegyvereket szerzett az ázsiai atomhatalom

Az amerikai-indiai kapcsolatok talán még soha sem voltak olyan kiválóak, mint napjainkban. Az amerikai külügyminiszter indiai látogatása során több nagy jelentőségű szerződést is megkötöttek, mellyel az Egyesült Államok igyekszik bebiztosítani India barátságát.
2009. július 21. kedd 18:30 - Kesjár Norbert
Barátság 20 milliárd dollár értékben

Szédületes ütemben fejlődnek
India gazdasága kezd magához térni a válság utáni sokktól, s a GDP-növekedése már az idén elérheti a 7 százalékot. A pénzügyminisztérium szerint azonban, ha az átfogó reformok sikerrel járnak, akkor a gazdasági növekedés még ennél is nagyobb lehet. Indiában a növekedési ütem rendre 9 százalék körüli volt az elmúlt három évben.
Forrás: MTI
Az amerikai diplomácia élére – a könyöktörése miatti néhány hetes kényszerpihenő után – visszatérő Hillary Clinton útja ezúttal Indiába vezetett.

India a Föld második legnépesebb állama és az egyik legdinamikusabban fejlődő gazdaságával rendelkezik. A „világ legnépesebb demokráciájának” is nevezett kontinensnyi állam az elkövetkezendő évtizedekben a Föld egyik nagyhatalmává nőheti ki magát. A már jelenleg is regionális hatalom India szövetsége, a jó partneri viszony ezért az egyik legfontosabb amerikai külpolitikai célkitűzés.

Persze, van is mit javítani az amerikai-indiai kapcsolatokban. Az ázsiai ország ugyanis a hidegháború évtizedei alatt inkább a Szovjetunió szövetségese volt (hivatalosan persze ún. el nem kötelezett állam volt), míg az USA inkább a fő térségbeli riválisát, Pakisztánt támogatta.

A megváltozott helyzetben azonban az Egyesült Államoknak sem szabad figyelmen kívül hagyni India térségbeli kulcsszerepét, azt, hogy a másik nagyhatalommal, Kínával szemben egyfajta ellensúlyt képez az ország.

Amerikának más dolog miatt is fontos India. A térségben zajló afganisztáni összecsapások, illetve a pakisztáni kormány megbízhatatlansága azt kívánja, hogy legyen egy megbízható, erős szövetségese is az USÁ-nak Ázsiában.

Az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton – az Obama-adminisztráció külpolitikai stratégiájával összhangban – kijelentette: új korszak kezdődik a kétoldalú kapcsolatokban, elindul az USA–India 3.0.

Ennek első lépése volt a mostani vizit, amely során a diplomáciai mosoly és kézfogás mellett számos, nagy jelentőségű szerződést is aláírtak a felek. A kontraktusok összesen több mint 20 milliárd dollár összértékű megrendeléseket tartalmaznak.

USA-vetélytárs szövetség
Az 1996-ban alapított Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) megfigyelői között foglal helyet India is. A SESZ egy olyan szervezet, amely deklaráltan a többpólusú világ megteremtéséért küzd. Állandó tagjai: Kína, Oroszország és további négy közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaság. Ezek mellett megfigyelői státusban van Mongólia, Irán és
Pakisztán is.
Forrás: globusz.net
India ugyanis ekkora összegben kíván amerikai fegyvereket és nukleáris létesítményeket rendelni. A felek megállapodást kötöttek arról, hogy amerikai cégek is elindulhatnak azon a tenderen, amely során az indiai légierő 126 vadászrepülő beszerzését tervezi. A valószínűleg győztes repülőgépgyártó-cégek indulásának (azaz az amerikai csúcstechnológiai India számára hozzáférhetővé tételének) feltétele az volt, hogy az indiaiak rögzítették: csak meghatározott célra használják fel ezeket a fegyvereket és nem adják tovább más országnak.

A megrendelések másik része pedig nukleáris létesítmények amerikai technológiával történő felépítésére vonatkoznak. Az amerikai vállalatok két atomerőművet építhetnek az országban azzal a feltétellel, hogy India ratifikálja azt a nemzetközi egyezményt, amely kizárja a külföldi cégek felelősségét nukleáris balesetek esetén.

Kemény garanciákat kellett tehát elfogadniuk az indiaiaknak, de amit ezért kapnak cserébe, az „megéri az árát”. A legmodernebb amerikai technológiát ugyanis sokszor még a legszorosabb USA-szövetségesek (pl. Kanada vagy Nagy-Britannia) sem mindig kapják meg.

Az üzlettel Amerika is jól jár mind gazdaságilag, mind politikailag. India ugyanis hatalmas piac az amerikai vállalatok számára, emelett pedig az ország szövetségessé tétele (azaz lojalitásának megvásárlása) Amerika számára hosszú távon is kézzelfogható előnyökkel járhat.

Csak a fegyverbiznisz, semmi más

Az amerikai-indiai viszony jelenleg kizárólag kemény üzleti (és katonapolitikai) érdekek mentén szerveződik. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az a tény, hogy a többi jelentős kérdésben (pl. kisebbségek helyzete, klímavédelem terén) nem sikerült megegyezésre jutniuk a feleknek.

Bár Hillary Clinton megpróbálta rábírni az országot a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és valamifajta kvóta bevezetésére, ez süket fülekre talált. Az indiai környezetvédelmi miniszter nemcsak, hogy elutasította a klímavédelem fokozását, hanem olyan elképesztő érvvel tette mindezt, amely méltán kérdőjelezi meg azt, hogy akar-e lépéseket tenni egyáltalán az ország a környezetvédelem területén.

A miniszter ugyanis arról panaszkodott, hogy az USA hatalmas nyomás alá helyezi országát a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése irányában, pedig „India emissziója egy főre vetítve a világon az egyik legalacsonyabb”. Mondja ezt egy 1,1 milliárd lakosú állam politikusa…
Forrás: HírExtra/VG/NY Times
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását