2024. május 29. - Magdolna

Durban II. - Bohócok rondítottak az ENSZ-komédiába

Hitler 120. születésnapján vette kezdetét a több nyugati állam és Izrael által csak antiszemita világfórumnak minősített Durban II. konferencia Genfben. A nyitónapon a holokauszt tagadó iráni elnök, Mahmud Ahmadinezsád is szólásra emelkedett...
2009. április 21. kedd 12:49 - Tatai Gábor
Magyarok a Durban II-n
Izrael Államának magyar nagykövete, Aliza Bin-Noun már hónapokkal ezelőtt tolmácsolta a bojkottra való felhívást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége pedig lassan egy éve tesz lépéseket a magyarok távolmaradásával kapcsolatosan. Dr. Feldmájer Péter, a MASIHISZ elnöke a HírExtrának elmondta: „A konferencia a világ számos zsidó fórumán állandó megbeszélés tárgya. A Zsidó Világkongresszus álláspontja az, hogy a 8 évvel ezelőtti Durban I. után az európai államok nem engedhetik meg maguknak a mostani konferencián való részvételt. Bár néhány ország ugyanezt a véleményt osztotta, a dologgal kapcsolatban nincs egységes EU álláspont. Miután megkerestük a Külügyminisztériumot és más illetékeseket is, a legfrissebb – vasárnapi – értesüléseink szerint, a konferenciának magyar résztvevője is van”.
A vasárnappal bezáróan, újabb európai államok csatlakoztak az ENSZ rasszizmus-ellenes konferenciájának bojkottjához, legutóbb Németország jelentette be, hogy nem kíván részt venni a találkozón. Ezenkívül Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter felszólította a megjelenni szándékozó nemzetek képviselőit, hogy hatékony módon álljanak ki a rasszizmus és az etnikai diszkrimináció elleni harcért. Olaszország, Svédország és Hollandia a németekéhez hasonló indoklással marad távol a Durban II-től.

Ezzel szemben Franciaország ott van de csak abból a célból, hogy „világosan kifejthesse az emberi jogokkal kapcsolatos álláspontját a magas szintű fórum előtt is” - nyilatkozta egy Sarkozy-hez közelálló forrás az EuObserver-nek. A nagyszámú részvételt sürgeti Belgium a nemzetközi bojkott ellenére is, az olyan országok pedig, mint az EU soros elnökségi posztját betöltő Csehország vagy Nagy-Britannia és Írország csak alacsony szinten képviseltetik magukat.

Hazahívják Izrael svájci nagykövetét

Emberjogi leckéztetés és baráti jobb?
A két ország között 1980-ban beálló diplomáciai jégkorszak közel harminc éve alatt Svájc már többször kívánta rendezni a viszonyait Iránnal, mindezidáig eredménytelenül. Merz egy tegnap reggeli rádióműsorban már azzal mentegetőzött, hogy a teljes svájci közömbösség pozíciójából fojtatott tárgyalást a holokausztot mítosznak nevező, és az Izrael teljes elpusztítására törekedő iráni vezetővel. Svájci közlések szerint Merz a Saberi-ügy mellett a közel-keleti helyzetről is értekezett Ahmadinezsáddal, valamint kifejezte az Iránban dívó testi fenyítések, fiatalkori kivégzések és megkövezésekkel kapcsolatos svájci aggodalmakat is – az iráni elnök a rasszizmus-ellenes konferencia díszvendége.
A korábban tett kijelentéseiről (pl.: Izraelnek egyszer és mindenkorra „el kell tűnnie a történelem lapjairól”) hírhedt iráni elnök vasárnap érkezett meg Genfbe, ahol éppen azokban az órákban – csakúgy mint a világon mindenhol – holokauszt megemlékezések zajlottak. Kormánynyilatkozatok szerint Ahmadinezsád késő este négyszemközti tárgyaláson vett részt Hans-Rudolf Merz, svájci miniszterrel. A vasárnapi találkozó apropója egy amerikai felkérés volt, melynek értelmében Svájcnak kellene közvetítenie Roxana Saberi hazabocsátásának ügyében - az amerikai újságírónőt 8 évnyi börtönbüntetésre ítélték Teheránban kémkedésért.

A vasárnap történtekre válaszul az Izraeli Külügyminisztérium határozatlan ideig „konzultációra” hívta haza a Svájcban nagykövetként szolgáló diplomatáját, Ilan Elgar-t. Mindeközben Svájc izraeli diplomáciájának feje, Monika Schmutz-Kirgoz sürgős megbeszélést kezdeményezett hazájával, hogy tolmácsolja Izrael mélységes csalódását a Merz-Ahmadinezsád találkozóval kapcsolatban.

Csalódott az ENSZ-főtitkár is

Ban Ki Mun, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára mély sajnálatát fejezte ki a Durban II megnyitóján, mert az USA és további 8 nyugati ország elutasította a konferencián való részvételt. „Mindannyiunk számára eljönnek még az idők, hogy meg kell erősítenünk az alapvető emberi jogokba és méltóságba vetett hitünket” – mondta a több ezer miniszter, diplomata és egyéb méltóságok előtt tartott beszédében, olyan vezetők rezzenéstelen tekintetétől kísérve, mint Ahmadinezsád vagy Moamer Kadhafi (csak hogy egy másik elkötelezett iszlám „emberjogi-békeharcos” diktátort is említsünk).

Miután sem az ENSZ főparancsnokság tetőszerkezete, sem a tengerkék svájci égbolt nem szakadt a fejükre, Ban Ki Mun azzal folytatta, hogy a világgazdasági válság negatív hozadéka lehet az is, hogy világszerte felerősödnek a rasszista és kirekesztő hangok. „Félek attól, hogy napjaink válsága – amennyiben nem kezeljük felelősséggel – nagymérvű politikai krízissé fejlődhet, melyet a szociális nyugtalanságok, a meggyengült kormányzatok és hite vesztett, haragos tömegek fognak a végsőkig fokozni” – fogalmazott a főtitkár.

Rosszul címkézve

Bohócos cirkusz Genfben
Amikor Ahmadinezsád hétfői beszédének, ahhoz a pontjához érkezett, hogy a Holokauszt csak egy olyan ürügy a Nyugat számára, hogy gátlástalanul erőszakoskodjon a Palesztin néppel, az európai országok több delegált diplomatája felállt és kivonult a teremből. Ezt követően egy tüntető jelent meg a színen, aki szivárványszínű parókában, vörös bohóc orral kezdett kiabálni valamit a beszédét folytatni próbáló Ahmadinezsád felé. Másik két bohóc még ezelőtt pattant ki a tömött sorok közül, amikor Ahmadinezsád a beszédét egy muszlim imádságot idézve kezdte el. Minden piros orrút a biztonságiak vezettek ki a teremből. Órákkal később egy francia zsidó diákcsoport vállalta magára az akciót, azt jelképezve, hogy a konferencia nem más, mint egy felháborító komédia. Értesüléseink szerint, a teremből 40 diplomata vonult ki némán, mialatt az ott maradó hallgatóság hatalmas kiabálásba kezdett.
Amellett, hogy Amerika legelső fekete vezetője is egy rasszizmus-ellenes konferencia ellen döntött, Obama azt is megjegyezte, hogy „mindennél jobban szeretnék részt venni egy olyan konferencián, amely valóban a folyamatosan ismétlődő rasszista és diszkriminatív megnyilvánulások ellen emeli fel a szavát”. Döntése csak első pillantásra tűnik rendkívülinek, a Fehérház hosszú viták és elemzések után kötelezte el magát a bojkott mellett, mivel bizonyítást nyert, hogy mind a vendéglista, mind a szalagcím nem több egy rossz tréfánál.

A konferencia fő kitűzése, hogy kritikával illesse Izraelt. Mindemellett minden muszlim kormány számára lehetővé tegye az iszlámmal kapcsolatos kritikák betiltását, értve ez alatt a Sária Mohamed által támasztott törvénykezés érintethetetlenségét is (lásd fent: svájci aggályok…). Egy ENSZ-fórumot sikerült a felismerhetetlenségig vallási vitává zülleszteni.
Forrás: HírExtra / Yahoo! NEWS / New York Times / Haaretz / Al Jazeera / EuObserver
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását