2024. április 29. - Péter

Amikor a szuperhősök megszállták a fővárost

Hétvégén került megrendezésre az ötödik Magyar Képregény Fesztivál. Sok volt az ember, a kisgyermek, és a nagyszülő is. Egy kortalan program, egy életérzés.
2009. április 21. kedd 07:48 - Kővári Adrienn



Virágzik a képregény ipar?

Az biztos, hogy évről-évre növekszik hazánkban a képregények népszerűsége. Ez látszik azon is, hogy egyre több ember fordul meg ezeken a rendezvényeken, sőt! Egyre több rendezvényt tartanak egy évben.

A magyar nyelvű kiadások száma is növekszik, ráadásul az angol, német, vagy akár francia nyelvű kiadványokhoz is könnyebb hozzájutni. Emellett a magyar rajzolók is egyre jobban megvetik a lábukat a piacon. Ha a művek jó nagy része önköltséges is, vagy csak nagyon kevés támogatóval büszkélkedhet, akkor is eljuthatnak egy nagyobb közönséghez egy ilyen rendezvény keretein belül.

A mostani, ötödik alkalmon is kipakoltak magyar feltörekvő művészek, rajzolók és megpróbálták bemutatni, eladni műveiket.

Eléggé összetett műfaj lett a képregény. Ma már nemcsak kis füzetekről van szó. A képregény mellett megfér a rajzfilm, a videójáték és a táncpad is. Ez nagyrészt a japán kultúra beáramlásának is köszönhető, hiszen ott kezdődött ezeknek a különféle szórakozási lehetőségeknek az egybegyúrása, hasonló nagy rendezvények során. Ami azért is praktikus, hiszen a különböző rajongók itt megismerkedhetnek más lehetőségekkel, s ezzel csak gyűlik a látogatók száma, hiszen mindenkit valami más vonz.



A válság azért itt is jelen van

Sajnos a képregény ipart sem kerüli el. Idén kevesebb magyar manga került a polcokra, bár most a fesztiválra előrukkoltak új kiadványokkal a különböző kiadók, ettől eltekintve nagy csúszások vannak. A beígért kiadványok sem érkeznek pontosan, vagy egyáltalán nem érkeznek. A hosszú, már elkezdett sorozatok, pedig hónapokat késnek.

Amiért érdemes volt kilátogatni

Ahogy már megemlítettem, kipakoltak feltörekvő magyar szerzők is, és nincs annál nagyobb öröm, amit az ő arcukon lát az ember, amikor megveszik friss műveiket. Némelyik csak fekete-fehér, egyszerű nyomtatású, kis költségvetésű, de mégis, sokkal értékesebbek lehetnek egy gyűjtőnek, mert ehhez személyes, igazi élmények is fűződhetnek. Nem is beszélve a dedikált példányokról.

Legközelebb ilyen nagy mértékű rendezvényre május közepén lehet számítani, amikor is az Animecon keretében előtérbe kerülnek a keleti képregények, animációs filmek, és minden, ami hozzátartozik az ázsiai kultúrához.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását