2024. április 29. - Péter

Képregényfesztivál a Gödörben

Ötödik alkalommal rendezik meg a Magyar Képregényfesztivált; az esemény április 18-án lesz a fővárosi Gödör Klubban.
2009. április 12. vasárnap 18:12 - HírExtra
A fesztiválon az élő képregényrajzolás délelőtt lesz: a jelentkezők egy helyben ismertetett rövid forgatókönyv alapján kezdenek el dolgozni, a képregényt délután 3-ig kell befejezni tetszőleges, de 5 oldalnál nem hosszabb terjedelemben.

Délután indul egy második villámfeladat, az úgynevezett "comic speech", amelyben a preparált kockákba és buborékokba ketten felváltva rajzolnak, folytatnak párbeszédet. A legjobban sikerült képregényeket lefotózzák és később kivetítik, majd értékelik.

A rendezvényen adják át az előző év legjobbjait jutalmazó Alfabéta-díjakat; újdonság, hogy a nyertesekről a szakmai előzsűri jelölése alapján egy független zsűri a fesztivál előestéjén szavaz és az eredményt csak a fesztiválon hirdeti ki. A jelöltekről a www.kepregeny.info honlap főoldalán olvashatnak az érdeklődők, a jelöltekkel készített interjúkat a www.kepregenyakademia.hu honlapon találják a látogatók.

A közönség a MOME animációs filmjei mellett a többi között a Silent Hill fanfilmet, a Largo Winch című mozgóképet és a Kaptár: Bioterror című alkotást is megtekintheti.
A színpadon a PC Guru játékbemutatója, tombola, beszélgetések és előadások is szórakoztatják az érdeklődőket: bemutatkoznak az európai uniós képregénypályázat nyertesei, Kondor Tamás, Orosz László és Gutema Dávid, valamint a Théba művészeti iskola. Horváth Henrik a digitalizáló tábla és a képregényrajzolás kapcsolatáról tájékoztatja a közönséget, Tikos Péter, Szabó Jenő és Felvidéki Miklós prezentációja bemutatja, hogyan készült a Pernye.

Három szerző, Gépember, Adri és Ross arról tart előadást, hogyan rajzoljunk webcomicot, Rusz Líviával és Dodo Nitával a legismertebb erdélyi magyar képregényrajzolóról készült monográfiáról beszélgetnek a szervezők. Hat "kiosk" is várja a látogatókat, akik szabadon kipróbálhatnak számos, elsősorban képregényekhez kapcsolódó játékokat.

Az érdeklődők a fesztivál díszvendége, Kati Kovács kiállítását is megtekinthetik, de a Honvédelmi Minisztérium képregénypályázatáról is hallhatnak tájékoztatást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását