2024. május 17. - Paszkál

Nem engednek a zsarolásnak a 4-es metró kapcsán

A fővárosi önkormányzat nem engedhet a 4-es metró alagútját fúró Bamco zsarolásának; a cég az eredeti vállalási árnál közel 60 százalékkal magasabb költséget kíván érvényesíteni - közölte Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes hétfőn az MTI-vel.
2009. április 20. hétfő 15:21 - HírExtra
A szocialista politikus elmondta, hogy a kabinetjében a városháza és a BKV vezetőivel soron kívüli egyeztetést tartottak a 4-es metró építése körül kialakult helyzetről.

A megbeszélésen egyértelművé vált, hogy a Bamco a teljesítésigazolással kapcsolatban minden kifizetésre vonatkozó, a szerződésben kikötött és rögzített feltételt felrúgott. A városháza és a BKV szakemberei szerint a közbeszerzési tender elnyerése érdekében vélhetően áron alul vállalta a Bamco az alagútépítést. Emiatt a szerződésben vállalt összkivitelezési árból esetleg már nincs a cégnek anyagi fedezete a pesti oldalon végzendő munkálatokra - jegyezte meg. Hagyó Miklós leszögezte, hogy a fővárosi önkormányzat nem engedhet a zsarolásnak.

A főpolgármester-helyettes kifejtette, hogy a Bamcóval zajló tárgyalások folytatására kérte a BKV vezetését. Ezeket az egyeztetéseket szigorúan a szerződés betűjének megfelelően kell majd folytatni. Még a látszatát is el kell kerülni annak, hogy bármilyen zsarolásnak enged a BKV. Megjegyezte, hogy egyidejűleg a szerződés felbontásának előkészítését is kérte a BKV vezérigazgatójától, ha netán mégsem vezetnének eredményre a tárgyalások. A politikus rámutatott: nem lehetséges az, hogy továbbra is fennmaradjon a fővárosiak érdekeit sértő, az építkezések környezetét veszélyeztető jelenlegi állapot.

Az MTI információi szerint kedden a Fővárosi Közgyűlés öt frakciójának és a főpolgármesternek a költségvetési egyeztetésén is szó lesz a 4-es metró építésével összefüggő kérdésekről. A találkozón várhatóan pártállástól független, egységes álláspontot alakítanak ki.

Az ügy előzménye, hogy a Bamco konzorcium irreálisan magas, közel 35 milliárd forintos többletkövetelést nyújtott be, miközben a teljes munkát a szerződés szerint hozzávetőleg 62 milliárd forintért kellene elvégeznie.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását