2024. május 12. - Pongrác

Újra árul a Titanic utolsó túlélője

Árverésre bocsátja megmaradt emléktárgyait a Titanic utolsó túlélője, a 97 éves Millvina Dean, hogy fizetni tudja számláit az idősek otthonában.
2009. április 17. péntek 21:41 - HírExtra
Ez a második aukció nem egészen egy év leforgása alatt, amelyet Millvina Dean emléktárgyaiból rendeznek.

Az árverésre szombaton kerül sor a Henry Aldridge and Son aukciósház szervezésében. A remélt bevétel ötvenezer dollár (11 millió forint) - olvasható a CNN honlapján (www.cnn.com).

Millvina Dean mindössze 9 hetes volt a szerencsétlenség idején. Szüleivel és a bátyjával utazott, az apja a hullámsírban lelte halálát, a család többi tagja azonban megmenekült, s visszatért Angliába. Soha nem ment férjhez, s nem született gyermeke, csupán távoli rokonai vannak, akik nem segítik anyagilag. Az idős hölgy egy otthon lakója, ahol havi 3 ezer fontot (1 millió forintot) kell fizetnie. Amennyiben elfogynak tartalékai az állam gondoskodik róla, ám ebben az esetben Millvina Dean nem választhatja meg, hogy hol töltse élete utolsó hónapjait-éveit.

Az aukciósház közlése szerint kalapács alá kerül egyebek az a vászonzsák, amelyben az akkor mindössze 9 hetes Millvina Dean-t a mentőcsónakból a Carpathia fedélzetére emelték.

"Történelmi dokumentumok tanúsága szerint postazsákban emelték a csecsemőt a hajó fedélzetére. Kételyek merültek azonban fel, hogy ez a vászonzsák az a vászonzsák-e" - mondta Alan Aldridge, az aukciósház képviselője, hozzátéve, hogy a zsákba könnyűszerrel belefér egy csecsemő, ám sem a Brit Postamúzeumban, sem a Liverpooli Tengerészeti Múzeumban, sem a Smithsonian Intézetben nem sikerült bizonyítékot találni arra nézve, hogy éppen ebben a zsákban emelték a kislányt a Carpathia fedélzetére.

Bizonyíték hiányában Millvina Dean legfeljebb 3 ezer fontot (1 millió forintot) remélhet a vászonzsákért, amely egyébként 30-40 ezer fontért (10-13 millió forintért) cserélhetne gazdát. Árverésre bocsátanak 17, olyan Millvina Dean által aláírt emléktárgyat is, amelyek a végzetes úttal kapcsolatosak, de nem a Titanicról származnak. Kalapács alá kerül egy másik túlélő, Barbara Dainton-West levélgyűjteménye, amelyért 40-60 ezer fontot (13-20 millió forintot) remélnek. Barbara, aki tíz hónapos volt amikor elsüllyedt a Titanic, 2007 októberében távozott az élők sorából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását