2024. május 4. - Mónika, Flórián

Hétezer éves hangszert találtak

Újkőkori kínai kultúrából való az a hétezer éves csontfurulya, amelyet Belső-Mongóliában találtak.
2009. április 17. péntek 10:29 - HírExtra
Az ősi hangszert a csefengi (Chifeng) kulturális akadémia régészei vették górcső alá, és arra a következtetésre jutottak, hogy korábbról származik, mint azok a négyezer éves kínai furulyák, amelyek a Sárga Császárnak is nevezett Huang-ti (Huangdi) korából valók. Korábban azokat tartották a legrégebbik furulyáknak.

A tizennyolc centiméter hosszú hangszert túzokcsontból készítették - hangzott el a kínai központi televízióban. (A túzok az ázsiai ország északkeleti részének jellegzetes madara.) Bár a furulya lyukai világosan látszanak, a hangszer szerkezete jelentősen megrongálódott az idők folyamán, ezért restaurálták, majd több zenészt is felkértek, hogy szólaltassák meg.

A furulyát a Kr. e. 6200-5400 közötti időszakban virágzó Hszinglungva-kultúra (Xinglongwa) régészeti lelőhelyén, a Belső-Mongólia és Liaoing északkelet-kínai tartomány határán találták.

A kínai televízió beszámolója szerint a Hszinglungva volt az első kínai kultúra, amelynek idején jadekőből készítettek eszközöket és a sárkánymotívumot alkalmaztak tárgyakon, ami oly jellemző a mai kínai művészetre is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását