2024. április 29. - Péter

Rendőrök és romák a megélhetési bűnözés ellen

A rendőrség, az önkormányzatok és a civil szervezetek szélesebb körű összefogása mellett a foglalkoztatási problémák megoldására van szükség ahhoz, hogy belátható időn belül ne váljon kezelhetetlenné a megélhetési bűnözés az országban.
2009. április 16. csütörtök 17:34 - HírExtra
„Biztonságban a közterületeken az összefogás erejével”. Ezt a címet viseli az a program, melynek záró konferenciáját Simon Tamás megyei rendőrfőkapitány nyitotta meg a megyeszékhelyen. Az eseményen a dandártábornok együttműködési megállapodást írt alá Lukács Mihállyal, a megyei területi cigány kisebbségi önkormányzat elnökével.

Csíkos Zoltán, az Észak-Alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal kirendeltség vezetője elmondta: a helyhatóságoknak nem kötelező feladata e munka, ám kulcsszerepük van a bűnesetek megelőzésében és a problémák kezelésében. Jó példa erre a karcagi komplex bűnmegelőzési program, a jászsági Szomszédok Egymásért Mozgalom és a kunszentmártoni DADA-program kedvező tapasztalatait.

A konferenciát levezető megyei bűnmegelőzési osztályvezető mindehhez hozzáfűzte: a program egyik legnagyobb erénye az együttműködés. Kiváló példája ennek, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően a korábbi mintegy kilencvennel szemben mintegy száznegyvenre emelkedett a főkapitányság partnerszervezeteinek száma. Bozorádi János szerint e kapcsolatok folyamatos fenntarthatósága legalább ilyen fontos szempont.

A pályázati rendszernek ugyanis jellemző hátránya, hogy a támogatások kimerülése után gyakran elenyészik a kezdeti felbuzdulás. Holott a „Biztonságban a közterületeken az összefogás erejével” projekt együttműködései kellő aktivitással akár egy fillér nélkül is életben tarthatók – fogalmazott.

Még ennél is határozottabban adott hangot aggodalmainak az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. Kolompár Orbán úgy vélte: néhány uszító sajtóorgánum és a felelőtlen politizálás miatt az elmúlt egy évben "fejre állt" a közbiztonság Magyarországon.
„Nem irigylem a rendőrséget – folytatta -, mert a gazdasági válság egyre több családot kényszerít rá a megélhetési bűnözésre. Őszre mindez kritikus szintet érhet el. Emberek tízezreinél szüntethetik meg a szolgáltatók a víz-, a villany-, vagy a gázellátást. Rájuk pedig ezután előbb-utóbb a kilakoltatás vár. Márpedig akik így járnak azoknak már nem marad veszíteni valójuk” – vélte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. április 16. 17:41
Na,ezt beszeljek meg a ciganyokkal! RENDOROK!!!!
Foglalkozzatok a cigany tolvajokkal,ne a Kossuth
teri Magyarokkal!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását