2024. május 4. - Mónika, Flórián

Herényi: több szakértelmet a politikába!

Az MDF európai parlamenti választási kampánya arról szól, hogy a párt szeretne több szakértelmet vinni a politikába - mondta Herényi Károly MDF-es politikus csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
2009. április 16. csütörtök 13:10 - HírExtra
A képviselő a párt EP-programjának ismertetése során kiemelte: az energiafelhasználás a világon és Magyarországon is egyre nő, a források pedig egyre inkább szűkülnek.

Herényi Károly kiemelte: amíg gázártámogatásra 100 milliárd forintot fizet ki a költségvetés egy évben, addig az energiatakarékosság szempontjai teljesen háttérbe szorulnak. Hozzátette: szigetelésre, energiatakarékosságra mindössze 2,5 milliárd forintot fordít az állam.

Járai Zoltán, az MDF európai parlamenti képviselőjelöltje a sajtótájékoztatón azt mondta: a legnagyobb energiafelhasználó a közlekedés, hiszen a teljes energiaigény mintegy 24 százalékát a közlekedés emészti fel.

Hangsúlyozta: tarthatatlan, hogy a bizonytalan ellátottságú, egyre dráguló földgáz adja az ország energiafelhasználásának 45 százalékát.

Mint mondta, a cél ezen arányszám 20 százalék alá csökkentése.

Az MDF EP-képviselőjelöltje szerint a földgáz nagy mértékű felhasználása helyett az elektromos áram szélesebb körű felhasználását kellene támogatni.

Mint kiemelte, a gázzal előállított áram két és félszeresébe kerül az atommal előállított áram költségének, és a károsanyag-kibocsátás az atomenergia esetében nulla.

Járai Zoltán elmondta az MDF azon elképzelését is, mely szerint addig, amíg a villamos áram termelése során hajnali egy és négy óra között csökken a lakosság áramigénye, hidrogént lehetne fejleszteni. A városi tömegközlekedést pedig hidrogénmotorokkal lehetne megoldani, így csökkenne a légszennyezés is - tette hozzá.

Hangsúlyozta: éves szinten 500-600 milliárd forintot lehetne megtakarítani a költségvetésnek a villamosítással.

Herényi Károly arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az MDF-nek arról, hogy Vahl Tamás nem vállalja a Gazdasági Minisztérium vezetését, azt mondta: helyes döntésnek tartják a miniszterjelölt lépését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását