2024. május 3. - Tímea, Irma

Elkerülhető a globális felmelegedés?

Ha az egész világon olyan mértékben csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, amint azt Európa és Obama elnök akarja, akkor még mindig elkerülhető az általános felmelegedés legrosszabb forgatókönyvének megvalósulása - állapították meg amerikai kutatók.
2009. április 15. szerda 20:45 - HírExtra
Számítógépes szimulációval vizsgálták az Egyesült Államokban az Légkörkutatás Nemzeti Központjának (www.ucar.edu) munkatársai, mi történne a század végére, ha az üvegházhatású gázok kibocsátását 70 százalékkal sikerülne csökkenteni. A szakemberek megállapították, hogy ebben az esetben nem négy, hanem "csak" két Celsius-fokkal emelkedne a Föld átlaghőmérséklete, a sarkvidéki jégtakaró összezsugorodna, ám nem tűnne el, a tengerek szintje pedig kevésbé emelkedne.

Warren Washington, a Geophysical Research Letters című szaklap jövő heti számában megjelenő tanulmány főszerzője úgy véli, ha az Egyesült Államok és Európa drasztikusan csökkenti a kibocsátást, ám Kína, India és a többi fejlődő ország ezt nem teszi meg, a világra forró, kemény klíma vár.

A számítógépes modell alapján a kedvezőbb forgatókönyv leginkább Európa, Oroszország, Kína és Ausztrália hőmérsékletének kedvezne, míg a csapadékot tekintve a mediterrán és karibi térség, valamint Észak-Afrika járna jobban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását