2024. május 20. - Bernát, Felícia

Bajnai névsora

A változás és a folyamatosság egyszerre jellemzi a válságkezelő kormányt - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt keddi parlamenti felszólalásában, ismertetve kabinetje névsorát.
2009. április 14. kedd 16:06 - HírExtra
"Nem politizálni akarok az ország élén, hanem válságot kezelni az országért. Ezért a válságkezelő kormányom egyes meghatározó posztjain is olyan nemzetközileg elismert, és ami talán Magyarországon még nagyobb dolog: idehaza is egyöntetűen elismert szakemberek dolgoznak majd, akiknek szintén nincs politikai ambíciójuk" - mondta Bajnai Gordon. Hozzátette: változás és folyamatosság egyszerre jellemzi a válságkezelő kormányt.

A folytonosságot az új kormányban Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Gráf József, az agrártárca vezetője, Hiller István oktatási miniszter, Szabó Imre környezetvédelmi tárcavezető, Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Székely Tamás, az egészségügyi tárca vezetője képviseli majd - fűzte hozzá.

Minden kormányban kulcsfontosságú szerep hárul a pénzügyminiszterre: a tárca új vezetője Oszkó Péter, a Deloitte vezérigazgatója lesz. Feladata a költségvetési egyensúly fenntartása és az új adórendszer kialakítása, az adózási szabályok egyszerűsítése lesz. A leköszönő Veres János munkájának megkérdőjelezhetetlen eredménye a visszanyert egyensúly, az elmúlt három év felelős és takarékos gazdálkodása - mondta Bajnai Gordon, akinek Veres Jánosról szóló mondatait heves tiltakozás kísérte az ellenzéki padsorokból.

A kormányfőjelölt elmondta: a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca vezetését Vahl Tamásnak, a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara jelenlegi elnökének adja át. Az új miniszter dolga a gazdasági versenyképesség erősítése lesz, új befektetőket kell Magyarországra csábítania, ezzel új munkahelyeket teremtve. Az uniós források tekintetében azt várja tőle, hogy ezekkel a pénzekkel a lehető legtöbb munkahelyet lehessen megvédeni a válság hatásaival szemben.

A közösségi közlekedés újragondolása és az energiahatékonyság növelése lesz a feladata a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium új vezetője Hónig Péter, a Budapesti Erőmű Rt. üzleti vezérigazgató-helyettese lesz.

Bajnai Gordon közölte: a szociális ellátórendszer átalakítását várja az új minisztertől, Herczog Lászlótól, a tárca jelenlegi szakállamtitkárától. Feladata a rászorultsági elv érvényesítése lesz a szociális ellátórendszerben - tette hozzá.

Az új külügyminiszter, Balázs Péter, Magyarország első uniós biztosának feladata az új piacok, az új befektetési lehetőségek megszerzése lesz - mondta Bajnai Gordon.
Az önkormányzati miniszter Varga Zoltán lesz, aki jelenleg a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke. A válságkezelő kormány megpróbál egyezséget kötni az önkormányzati reform tekintetében - hangsúlyozta a miniszterelnök-jelölt.

A válságkezelés központja a Miniszterelnöki Hivatal, amely a jövőben kisebb, de fókuszáltabb lesz. A hivatalt Molnár Csaba vezeti majd, Kiss Péter pedig társadalmi egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszterként a kormányfő politikai helyetteseként folytatja munkáját - fűzte hozzá.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító új tárca nélküli miniszter Ficsor Ádám lesz.

Bajnai Gordon kiemelte: a kormány létszáma nem növekszik: a kutatás-fejlesztésért felelős miniszteri poszt megszűnik, a feladatot a gazdasági tárca veszi át.
"Kormányom tagjai közül azok, akik szakértőként vállalnak felelősséget, és jómagam is, egy év múlva egyetlen párt színében sem indulunk a választáson. Nem veszünk majd részt a politikai vetélkedésben, nem leszünk vetélytársai senkinek. Ezt írásba is adjuk" - szögezte le Bajnai Gordon.

Egy év, egy kormány, egy forint - mondta, utalva arra, hogy ezért a jelképes összegért vállalja a miniszterelnökséget, valamint arra, hogy a forintnak nincs pártállása.

A Bajnai-kormányban - ugyanúgy, mint Gyurcsány Ferenc kabinetjében - 15 miniszter lesz, mivel egy tárca nélküli miniszteri poszt megszűnik, egy másikat viszont létrehoznak.
Hat miniszter: Draskovics Tibor, Gráf József, Hiller István, Szabó Imre, Székely Tamás és Szekeres Imre a helyén marad. Hat új tárcavezető lesz: Balázs Péter, Herczog László, Hónig Péter, Oszkó Péter, Vahl Tamás és Varga Zoltán. Szintén a kabinet új tagja Ficsor Ádám, aki tárca nélküli miniszterként a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyeli. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető Molnár Csaba és a társadalmi egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszter, Kiss Péter eddig is a kormány tagja volt.

Ezt a helyzetet jellemezte Bajnai Gordon, amikor arról beszélt, hogy hat tárca élére új szakértő miniszter kerül, hatan pedig folytatják a megkezdett munkát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását