2024. április 25. - Márk

Az olaszok is a magyar borokat választják

A balatoni borok kapták a legtöbb elismerést - 2008-hoz hasonlóan idén is - a magyar díjazottak közül a világ egyik legszigorúbbnak tartott nemzetközi borversenyén, a veronai Vinitaly-n.
2009. április 13. hétfő 15:00 - HírExtra
Magyar termelőknek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az április első dekádjában tartott borverseny mintegy harminc magyar indulója közül idén hét kapott Gran Menzione oklevelet, s közülük négy a balatoni: a Varga Pincészet 2008-as Aranymetszés Balatoni Irsai Olivérje és 2007-es késői szüretelésű Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizlingje, a Bujdosó Pincészet 2007-es késői szüretelésű Traminije, valamint a Lesence Zrt. Balatoni Chardonnay 2006 elnevezésű bora.
    
A nem balatoni borok közül a Csányi Pincészet Chateau Teleki Villányi Cabernet franc 2006 nevű bora, a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. Nagyrédei Chardonnay 2008 bora, a Tenuta delle Aquile Kft.-nek pedig a Chardonnay Brut Cuvée "Tuffot" Spummante nevű terméke részesült Gran Menzione-kitüntetésben. 
    
Bujdosó Ferenc borász Tramini borának ez volt első nemzetközi megmérettetése, a Varga Pincészet tavaly is kapott elismerést a Vinitaly-n, akkor a 2006-as Aranymetszés Balatoni Irsai Olivérjüket díjazták Gran Menzionéval. Varga Bálint, a Varga Pincészet értékesítési és marketing vezetője szerint boraikkal két hungarikum fajtát díjazott a zsűri, a Balatoni Irsai Olivér jelenleg is az egyik legkeresettebb az exportpiacokon, az Olaszrizling pedig talán a leginkább Magyarországra jellemző fehér szőlőfajta.
    
Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének vezetője szerint, aki már számos alkalommal vett részt a borász szakma egyik legnagyobb seregszemléjének zsűrijében, a „Vinitaly a világ egyik legszigorúbb borversenye, a Gran Menzione elérésének feltételei nagyjából megegyeznek más nemzetközi és hazai borversenyeken az aranyérem megszerzésének kritériumaival". 
    
A Vinitaly-n kategóriánként csak egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet osztanak ki, az érmes borok mellett az adott csoportban a legjobb borokat „Gran Menzione” kitüntetésben részesítik, melynek feltétele, hogy az összes bor maximum harminc százaléka kaphatja meg, de csak akkor, ha elérte a százpontos kóstolási rendszerben a nyolcvan pontot. Idén közel négyezer bor indult a világ minden tájáról 16 kategóriában, „Gran Menzione” minősítést kevesebb mint 900 bor kapott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását