2024. május 9. - Gergely

Gyuri Hollósy kiállítása

Gyuri Hollósy magyar származású amerikai szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás vasárnap a New Brunswick-i magyar múzeumban.
2008. október 6. hétfő 09:54 - Hírextra
Az Amerikai Magyar Alapítvány múzeumában március 22-ig megtekinthető tárlat - amely a 40 éves szobrászati visszatekintés festményekkel és rajzokkal címet viseli - bemutatja a szobrász művészi fejlődését; kiállították Gyuri Hollósy nem régen alkotott festményeit és tekercselt rajzait is.

A New Jersey-ben alkotó Gyuri Hollósy drámaiságot kifejező szobrászati alkotásairól ismert. Több szobra az 1956-os forradalmat mutatja be, és ismertek az emberi testet, különösképpen a női alakokat egyedi módon ábrázoló művei. Utóbbi téren a művész a középkori fegyverviselet iránti rajongásából nyert ihletet, és ez alapján egy új szobrászati nézőpontot sikerült kialakítania: elegánsan felvázolt, vékony, egymást borító fémdarabokból álló alakzatokat készít.
Hollósy Németországban született, szülei 1945-ben menekültek el Magyarországról. A család 1955-ben vándorolt be Amerikába.

A művész legismertebb és legkiválóbb alkotásai a magyar történelemmel és bevándorlással kapcsolatos témákat ölelnek fel, több szobra látható amerikai városok közterein. Egy 5,8 méter magas bronzszobra, amely a "Szabadság iránti vágyakozás" témáját ábrázolja, az 1956-os forradalom emlékműve a Massachusetts állambeli Bostonban, a Liberty Square Parkban található. Egy másik 56-os emlékművét New Jersey államban, New Brunswickban állították fel.

Az Amerikai Magyar Szövetség (AMSZ), az amerikai magyarok egyik ernyőszervezete az 1956-os magyar forradalomban elesett hősöknek emlékművet szeretne állítani az amerikai fővárosban, Washingtonban. Az AMSZ 56-os bizottsága Gyuri Hollósy egy alkotását, az 1956 szelleme című szobrot választotta ki erre a célra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását