2024. március 29. - Auguszta

Ismét hódít a barokk Londonban

A barokk évszázadai költöztek be nyár közepéig a londoni Victoria and Albert Museum termeibe: az Európát és gyarmatait a 17. és 18. században meghódító művészeti stílus gazdagsága "feledtetheti a látogatókkal napjaink válságát" - írta az AFP.
2009. április 12. vasárnap 10:48 - HírExtra
A "Barokk 1620-1800: a pompa korának stílusa" című kiállítás a művészeti irányzat nemzetközi jellegére helyezi a hangsúlyt, és ezzel arra is emlékeztet, hogy a globalizáció nem a pénzügyi válságokkal kezdődött.

Mark Jones, a múzeum igazgatója az AFP-nek elmondta, hogy az április első napjaitól július 19-ig nyitva tartó tárlat a barokk minden vonatkozását bemutatja, az építészettől a festészeten, a szobrászaton, a grafikán, a zenén át az alkalmazott művészetekig, és követi azt is, miként terjedt el az európai befolyás térhódításával ez az irányzat az egész világon.
Az egyház nagy szerepét érzékelteti a barokk terjedésében a már az első teremben látható nagy tabló, amely Krisztina svéd királynő látványos áttérését mutatja a katolikus hitre.

Egy kis német teveszobor utal a barokk szó eredetére, az állat púpja szabálytalan formájú gyöngyökből áll. A portugál barocco szó eredetileg egy szabálytalanul csiszolt követ jelölt, később a szabálytalan formájú gyöngy megnevezésére szolgált.

A legszebb darabok között is figyelmet keltenek XIV. Lajos, a francia Napkirály portréi, a Gobelins műhely számára készített egyik faliszőnyeg, valamint sok szép bútor és színházi kosztüm.

A londoni múzeumban a Franciaországból elindult stílust a versailles-i kastély megjelenítései, Rómából Borromini, Bernini és Tiepolo alkotásai mellett mexikói és brazíliai példák is illusztrálják. Fontos helyet kapott a lisszaboni Sao Roque kápolna rekonstrukciója is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását