2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az ellenzék nem éri be ennyivel

A moldovai ellenzék szombaton elutasította az államfő döntését a vasárnapi választáson leadott szavazatok újraszámlálásáról, és a választói névjegyzékek felülvizsgálatát követeli. Serafim Urechean, az ellenzék egyik vezére a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a szavazatok ismételt megszámolása csupán időhúzási manőver a hatalom részéről.
2009. április 11. szombat 17:56 - HírExtra
"Mi a választói névjegyzékek átvizsgálását követeljük" - tette hozzá. Az ellenzék azt állítja, hogy a választói névjegyzékben tömegével szerepeltek "holt lelkek". Olyan személyekről van szó, akik már 10 vagy 15 éve halottak - állítja Vlad Filat, a liberális-demokrata párt elnöke.

A francia hírügynökség úgy tudja, hogy az országos választási bizottság engedélyezte az ellenzék megbízottainak a választói névjegyzék felülvizsgálatát. A kormányon lévő kommunista párt azonban bíróság előtt megtámadta ezt a határozatot. Az illetékes bírónak még szombaton délután kellett volna döntést hoznia a keresetről, ám ezt a lépést hétfőre halasztotta.

Eközben a moldovai alkotmánybíróság vasárnapra halasztotta az államfő kérésének megvizsgálását. Vladimir Voronin elnök - az ellenzék nyomásának engedve - pénteken indítványozta az április 5-i parlamenti választáson leadott szavazatok újraszámlálását. A vasárnapi időpont is csak abban az esetben tartható, ha a z alkotmánybíróság aznap reggelig megkapja a szükséges dokumentumokat az országos választási bizottságtól - hangoztatta Dumitru Pulbere, a testület elnöke.

A parlamenti választásokat nagy fölénnyel, a leadott érvényes szavazatok 49,5 százalékával, a kommunista párt nyerte meg. Az ellenzék azóta is manipulációt, csalást emleget. Pártjai vasárnapra újabb utcai demonstrációt hirdettek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását