2024. május 5. - Györgyi

Támogatja a kormány az illegális letöltéseket?

Óriási meglepetésre nem szavazta meg csütörtökön a francia parlament az illegális internetes letöltést tiltó kormánypárti törvényjavaslatot.
2009. április 9. csütörtök 17:30 - HírExtra
A kulturális tartalmak illegális letöltése ellen jelenleg nem létezik semmilyen egységes európai szabályozás, az Európai Unió tagállamai csak arra kötelezték el magukat, hogy biztosítják a szerzői jog védelmét minden terjesztési és reprodukciós eszköz, így az internet esetében is.

A francia kormány szándékai szerint fokozatos szankcionálással lennének sújthatók azok, akik illegálisan töltenek le kulturális tartalmakat, így zenét és filmeket a világhálóról. A művek internetes terjesztésére és jogvédelemére létrehozandó hatóság (HADOPI) a kalózpéldányokat letöltőket először e-mailben figyelmeztethetné arra, hogy tiltott dolgot csinálnak. Ha az internetező ennek ellenére folytatja a kalózkodást, a testület egy második e-mailben, azt követően pedig ajánlott levélben megismételné a figyelmeztetést. Negyedik lépésben pedig - legalább egyéves kalózkodás után - az internet-hozzáférés felfüggesztése következne.

A képviselők többsége a tervezet szövegének - a szenátusban történt - szigorítását kifogásolta, amely a felfüggesztés idejére is kötelezővé tenné az előfizetési díj beszedését a megbüntetett netezőktől. A törvényhozók egy része szerint ezt a "kettős büntetésről" szóló megoldást egyetlen "kalóz" sem fogadná el. Az ellenzéki szocialisták részéről Patrick Bloche "óriási örömének" adott hangot a szavazást követően, ugyanis nagyon ritkán fordul elő a francia parlamentben, hogy egy kormánypárti javaslatot ne szavazzanak meg a képviselők. Véleménye szerint a kormány kénytelen lesz teljesen új törvényjavaslatot készíteni. "Csak néhány hét késésről van szó" - közölte Roger Karoutchi. A parlamenttel való kapcsolattartásért felelős államtitkár bejelentette, hogy a kormány a húsvéti szünet után újra a nemzetgyűlés elé terjeszti a törvénytervezetet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását