2024. április 23. - Béla

Elítélték a kettős gázolót

Jogerőssé vált az ítélet annak férfinak az ügyében, akit a Pécsi Városi Bíróság négy év fogházbüntetéssel sújtott februárban, amiért autójával elütött egy zebrán átkelő, unokáját babakocsiban toló nőt és ezzel mindkettejük halálát okozta tavaly Pécsett.
2009. április 8. szerda 18:47 - HírExtra
Hajdu István bíró, a Baranya Megyei Bíróság szóvivője szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a tárgyalás másodfokon folytatódott volna, a vádlott és ügyvédje azonban a napokban visszavonta az enyhítésre vonatkozó fellebbezést.

A 32 éves K. Zsoltot februárban, első fokon közúti baleset gondatlan okozásának vétségében találták bűnösnek és öt évre a közúti járművezetéstől is eltiltották.
A tényállás szerint a vádlott 2008. május 21-én kora este a Pécs kertvárosában található Maléter Pál úton, száraz aszfalton, közepes forgalomban haladt 62-66 kilométeres óránkénti sebességgel, közben az autóban utazó barátjával beszélgetett.

A zebrához közeledve a lehetségesnél 4 és fél másodperccel később észlelte az áthaladó 67 éves asszonyt és annak babakocsiban lévő, 10 hónapos unokáját. Dudált, félrerántotta a kormányt és fékezett, de mintegy 45-50 kilométeres sebességgel elütötte őket. A sérülteket kórházba szállították, de az asszony még aznap, a gyermek pedig másnap meghalt.

A sofőr megszegte a KRESZ-t, mert a megengedettnél gyorsabban hajtott és nem adott elsőbbséget a gyalogosoknak. Az átkelőhelyet nem kellő körültekintéssel közelítette meg, ráadásul későn észlelt és cselekedett.

A vádlott a tárgyaláson azt mondta, hogy tankolni mentek a barátjával. Emlékezete szerint 50-60 kilométeres sebességgel hajtott, és valóban későn vette észre a balról érkező gyalogosokat. Mindent megpróbált, hogy elkerülje a balesetet, de ez nem sikerült.
A kocsiból kiszállva szeretett volna segíteni a földön fekvő asszonyon, de a szemtanúk arra kérték, ne mozgassa őt, mert súlyos sérülései lehetnek. Annyira az esemény hatása alá került, hogy még a rendőrség száma sem jutott az eszébe, egy környéken lakó az ablakból kiabálta le neki. Ezt követően értesítette az ügyeletet.

K. Zsolt az ítélethirdetés előtt, az utolsó szó jogán bocsánatot kért a családtól.
A bíróság a büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként vette figyelembe a férfi beismerő vallomását, és kisebb mértékben büntetlen előéletét, Utóbbit azért, mert K. Zsolt nem először vétett a törvény ellen, s bár el nem ítélték, lopás és közokirattal való visszaélés miatt a bíróság korábban próbára bocsátotta.

Az ötéves maximumhoz közeli szabadságvesztést a súlyosító körülmények eredményezték, vagyis az, hogy a baleset két ember halálával járt és a KRESZ-szabályok halmozott megszegése miatt következett be. Ráadásul a vádlottat korábban kétszer is elmarasztalták gyorshajtás miatt, valamivel a végzetes baleset előtt kapta vissza két hónapra bevont jogosítványát.

Pécs-Kertváros lakói a végzetes baleset óta többször tüntettek a helyszínen, azt követelve az önkormányzattól, hogy helyezzenek ki sebességkorlátozó táblákat és szereltessenek lámpát a veszélyes átkelőhöz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását