2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Döbbenet! Budapest a doppingipar központja?

Mit keres egy doppingolásra használatos vércentrifuga egy budapesti bérház egyik lakásában? Az osztrák botrány minket is elért? Vagy ellenkezőleg: fővárosunk az európai doppingipar központja?
2009. április 7. kedd 18:59 - Gedei Szilárd
Robbant a doppingbomba: Budapesten találták meg azt a vércentrifugát, amelyet feltehetően az osztrák doppingbotrányban használtak! Osztrák botrány? Hát persze, emlékezhetünk az eltiltott Bernhard Kohl kerékpárosra és letartóztatott menedzserére, Stefan Matschinerre. Állítólag ők használták a most megtalált eszközt.

Ez eddig rendben is lenne, de hogy az anyja keservében került ez a cucc Budapestre?

Ez az, amit egyelőre csak találgat mindenki, még a dologra fényt derítő osztrák rendőri erők is. Tiszeker Ágnes például hiába a Magyar Antidopping Csoport (MACS), azaz kis országunk nemzeti doppingellenes szervezetének vezetője, semmivel sem tud többet erről a bizonyos centrifugáról, mint a magyar rendőrség, illetve a sajtó – ezzel pedig meg van kötve a keze.

Mi is ez a vércentrifuga?


Humanplasma: a doppingnagyüzem?
A bécsi cég természetesen mindent tagad. A bécsi Kurier szerint azonban nem egy sportoló esett át a Kohléhoz hasonló kezelésen ebben az intézményben. Sőt az újság azt is tudni véli, hogy a komoly üzleti szisztéma szerint 2000 euróba került egy kezelés a kerékpárosokon kívül más sportágakból is érkező ügyfelek számára.
– Valószínűleg az osztrák hatóság folytatja majd le az eljárást, ha ők, vagy a magyar kollégáik felkérnek minket, mint nemzeti doppingellenes szervezetet, nagyon szívesen állunk a rendelkezésükre – nyilatkozta a HírExtrának Tiszeker. – Most azonban semmilyen hivatalos információnk nincs az ügyről, eddig minket nem keresett senki – tette hozzá az elmúlt években a hazai sporttársadalmat megosztó szervezet igazgatója.

Azaz a kérdés még mindig nyitott: hogyan került pont Budapestre a felszerelés, és van-e köze magyar állampolgároknak ehhez a bizonyos centrifugához.

Amennyiben vércentrifugáról beszélünk, akkor nem egy olyan centrifugát kell elképzelnünk, melyet bármelyik Media Marktban megkaphatunk az iszonyatos árleszállítások közepette. Dr. Frenkl Róbert, Magyarország legtapasztaltabb és legnagyobb tudású sportorvosa, a Sportkórház professzora a HírExtrának elmondta: egy ilyen vércentrifuga magánszemély számára elvileg beszerezhetetlen.

– Ezek nagyteljesítményű ultracentrifugák, melyek olyan sebességre képesek, hogy pillanatok alatt kezelik vele a vért – mondta el portálunknak a szakértő. – Magánemberként egy ilyenhez szinte lehetetlen hozzájutni, de a legtöbb egészségügyi intézményben, laborban megtalálható – tette hozzá Frenkl. Azaz egy jobb kiállású osztrák sportorvos némi tőkével a zsebében – ha nagyon akar – hozzá tud jutni. Ergo berendezheti saját különbejáratú doppinglaboratóriumát Bécsben. Vagy adott esetben Budapesten?

Hogy kerül a képbe Budapest?


A lebukott osztrák kerekes elmesélte a kíváncsi zsaruknak (naná, hogy beszélt, így vélhetően sokkal enyhébb büntetéssel ússza majd meg), hogy két másik sportolóval vásároltak meg egy vércentrifugát, melyet nem is egyszer használtak a bécsi Humanplasma intézetben.

Csakhogy egyelőre az osztrák rendőrség nem erősítette meg, hogy a most Budapesten megtalált vércentrifuga ugyanaz az eszköz, amellyel a sógorok legtehetségesebbnek tartott bringása tette tönkre a karrierjét.

Belegondolni is rossz, hogy melyik variáció lenne országunk számára az üdvösebb: ha kiderülne, hogy ez a budapesti centrifuga nem az a berendezés, amivel a sógorok buktak, vagy ha arra derülne fény, hogy már pedig ugyanarról a gépről van szó. Utóbbi esetben az válna fő kérdéssé, hogy milyen kapcsolat van hazánk és a „szerteágazó” osztrák doppingipar között, míg előbbi esetben azon kezdhetnénk aggódni, hogy Budapesten is felbukkantak a komoly felszerelést igénylő magánlaborok és azok vezetői, meg persze az azokat használó sportolók.

Egyik variáció sem vet túl jó fényt az így is megtépázott magyar sportra…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását