2024. április 27. - Zita

Nem a pozitív minta a cél

A Magyar Antidopping Csoportnak (MACS) nem a pozitív eredmények gyártása a célja. Ezt a nemzeti doppingellenes szervezet feladatait ellátó MACS vezetője, dr. Tiszeker Ágnes szögezte le azon a sajtóbeszélgetésen, amelyet kedden tartottak a Magyar Sport Ház
2007. november 28. szerda 06:50 - Hírextra
Elhangzott, hogy a MACS a jövő augusztusi olimpiáig is folyamatosan végez ellenőrzéseket, az idén például az év végéig 806 tesztelést hajtanak végre a csoport szakemberei állami megrendelésben. A következő esztendőre mintegy 1000-1300 vizsgálatot terveznek, és amint azt Tiszeker hangoztatta, a nyári ötkarikás játékok előtt az olimpiai keret tagjait négy alkalommal vetik alá váratlan ellenőrzésnek.

A MACS vezetője külön kiemelte az úgynevezett whereabout fontosságát, vagyis azt, hogy a sportolók hollétéről tudniuk kell a doppingellenőröknek, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) három hónapra előre kéri be a holtartózkodásra vonatkozó adatokat. Tudniillik nem csak az vonhat maga után következményeket, ha valaki nem áll rendelkezésre, hanem az is szankciót vonhat maga után, ha hiányzik a "jelenléti ív". Ha a sportoló mulasztásából 18 hónap alatt valakit három alkalommal nem találnak az ellenőrök az általa bejelentett helyen, az illető doppingvétséget követ el és fegyelmi eljárás indul ellene.

A sportolót az ellenőrök akár a lakásán is felkereshetik, de - amint azt a MACS vezetője nyomatékosan hangsúlyozta - nem ez a cél, a MACS szakemberei inkább az edzőtáborokat, a válogatott edzéseket preferálják, mert semmiképpen sem akarják magánéletükben zaklatni a versenyzőket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását