2024. április 28. - Valéria

Sportegészségügyi Központ lesz a Sportkórházból

Nem lesz rosszabb a magyar sportköltségvetés jövőre, mint 2008-ban volt. Török Ottó változtatni kíván az olimpiai felkészülési támogatás és jutalmazás eddigi rendszerén.
2008. szeptember 30. kedd 15:17 - Hírextra
Ezt ifj. Török Ottó sportszakállamtitkár jelentette be az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága előtti, keddi meghallgatásán.

A sportvezető az MTI-nek elmondta: a magyar sport idén - a Forma 1-es Magyar Nagydíjra fordított összeget nem számítva - 14 milliárd forint állami költségvetési támogatásban részesült, s jövőre legalább ennyi pénz jut erre a területre. Török Ottó hozzátette, változtatni kíván az olimpiai felkészülési támogatás és jutalmazás eddigi rendszerén. Elsősorban a bürokráciát akarja csökkenteni annak érdekében, hogy a sportszervezetek jövőre lényegesen hamarabb - már az első negyedévben - hozzájuthassanak az állami pénzekhez.

Az állam szolgáltató szerepének növelése érdekében a - Hold utcából a Roosevelt térre költözött - sport-szakállamtitkárság november második felében szolgáltató irodát nyit a Magyar Sport Házában, hogy ezzel is gyorsítsa a pályázatkezelési és támogatási-elszámolási ügyek intézését. Az irodában jogász és pénzügyi szakember, valamint egy, a fogyatékosok sportjával foglalkozó szakreferens dolgozik majd állandó jelleggel.

A szakállamtitkár arról is beszélt, hogy elindították egy budapesti akkreditált doppinglaboratórium engedélyeztetési eljárását a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnél (WADA). A labor - piaci alapon, nyereségorientáltan - körülbelül két év múlva kezdheti meg működését.

Ezen kívül szeretnének létrehozni egy Nemzeti Sportegészségügyi Központot az OSEI, ismertebb nevén a Sportkórház ingatlanján. Ez magántőke bevonásával, úgynevezett PPP konstrukcióban - az állami és a magánszektor partnerségében - jönne létre úgy, hogy az állam a tulajdonostól sportegészségügyi szolgáltatásokat vásárolna. Török Ottó azt is bejelentette, hogy a sportorvosi rendelők számát a jelenlegi 96-ról 126-ra kívánják felemelni.

Szerették volna elérni, hogy az ekho-t (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást) terjesszék ki a sportolókra is, amit azonban a Pénzügyminisztérium elvetett mondván, hogy ezt az adózási formát másfajta tevékenységekre - például újságírás, előadó-művészet - találták ki. Így a sportolók egységes adózásának kérdése továbbra is megoldatlan.

Az év végére egy átfogó létesítményfejlesztési stratégiát dolgoz ki a szakállamtitkárság. Török Ottó ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Körcsarnok kiváltására állami forrásból egy 3500 négyzetméteres, könnyűszerkezetes edzőcsarnokot húznak fel a Fehér úton, a jövő májusra elkészülő létesítményt utánpótláscélokra kívánják hasznosítani. A szakállamtitkár szerint jövőre elengedhetetlen a Komjádi Uszoda felújítása és korszerűsíteni kívánják a Maty-éri evezős és kajak-kenu pályát is.

A lakosság fizikai állapotának felmérésére 2009-ben elindítják a Nemzeti Fittségi Tesztet, az oktatási tárcával pedig tárgyalnak a testnevelésórák számának általános iskolai megemeléséről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását