2024. május 18. - Erik, Alexandra

Amerikai katona ölt magyart Irakban!

Fejbe lőtték a magyar teherautó-vezetőt Tádzsi iraki város amerikai támaszpontján - mondta Held Andrea, a férfit foglalkoztató TOIFOR Csoport marketingvezetője hétfőn az MTI-nek. Az eset március 26-án történt, a hatóságok hétfőn emeltek vádat a lövést leadó amerikai katona ellen.
2009. április 6. hétfő 20:51 - HírExtra
Munkavégzés közben érte őt a halálos lövés. A gépjármű mellett találták meg holtan március 26-án, délelőtt tíz óra körül - mondta Held Andrea.

Hozzátette: a rendelkezésre álló információk szerint a hatóságok egy amerikai katonát gyanúsítanak a halálos lövés leadásával. A feltételezett tettest az eset napján őrizetbe is vették.

A marketingvezető rámutatott: a lövés a táboron belül dördült el. Arról is beszélt, hogy a cég gépjárműi jól megkülönböztethetőek, általában több egyértelmű jelzést tartalmaznak.

A magyar férfi holttestét még nem szállították haza, Irakból az Egyesült Államokba vitték, ahol amerikai igazságügyi orvos szakértők vizsgálják az esetet - mondta a marketingvezető.

A család kérésére Held Andrea nem adott több információt a férfiról.

A képviselő kiemelte: cégük minden segítséget megad a családnak. A társaság már a haláleset napján értesítette a férfi hozzátartozóit, másnap pedig a Külügyminisztériumot is tájékoztatták - tette hozzá.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő erre reagálva az MTI-nek azt mondta: a cég valóban tájékoztatta a Külügyminisztériumot, a tárca pedig azonnal választ kért az iraki és az amerikai hatóságoktól. A hivatalos válaszra továbbra is vár a Külügyminisztérium - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a tárca miért nem tájékoztatta az esetről a nyilvánosságot, Szelestey Lajos azt mondta: "azért, mert előbb mi tájékozódunk".

Az amerikai erők hétfőn közölték, hogy Irakban vádat emeltek egy amerikai katona ellen egy külföldi alvállalkozó múlt hónapban történt lelövése miatt. Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy az alvállalkozó magyar volt. A vád szerint a 25 éves Carl Stovall őrvezető Tádzsi város amerikai támaszpontján lőtte le az alvállalkozót - olvasható az amerikai erők jelentésében, amely nem részletezi az emberölés körülményeit, nem közli az áldozat nevét. A francia hírügynökség jelentése szerint a vádemelésről szóló amerikai közlemény magyar állampolgárként határozta meg az áldozatot.

Hat éve már történt hasonló eset a közel-keleti országban. A 2003 novemberében Irakban lelőtt Varga-Balázs Péter szintén a TOIFOR teherautó-vezetője volt. A győri fiatalembert is amerikai katonák lőtték le egy ellenőrzőpontnál.

A német-magyar vegyes tulajdonú TOIFOR cég higiéniai szolgáltatásokat nyújt Európában és a Közel-Keleten. A TOIFOR csoportnak Magyarországon kívül jelenleg Németországban, Irakban, Romániában, Afganisztánban, Kuvaitban, Libanonban, Kenyában, Litvániában, Bulgáriában, Szudánban és Lengyelországban van központja - derül ki a vállalat honlapján olvasható információból.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását