2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az MSZP összezárt: Lendvai és Bajnai mögött a párt

Ma tartotta a rendkívüli kongresszusát a Magyar Szocialista Párt. Az eredmény nem volt kétséges egy pillanatig sem: Bajnai Gordont és Lendvai Ildikót meggyőző többséggel támogatták a küldöttek.
2009. április 5. vasárnap 14:00 - HírExtra
13:45

Előre! Az MSZP küldöttei az Internacionálét éneklik!

13:40

Lendvai is köszöni. Majd ő inkább a Fidesznek szól be, kifigurázva a Fidesz politikusok hírhedt mondásait.

13:38

A  konferancié már miniszterelnökként mutatja be Bajnai Gordont, aki ezután megköszöni a bizalmat.

13:37

Beszéde végén kihirdeti a választások végeredményét: "meggyőző többséggel miniszterelnöknek jelöli az MSZP Bajnai Gordont és a párt elnökének jelöli Lendvai Ildikót!".

13:34

"Meg kell védenünk Magyarországot!" - hangsúlyozza. S hogy mitől? Az erőszakos, kirekesztő politikától, amelyet nem szabad engedni, hogy hatalomra jusson. Ehhez rögtön hozzáteszi Gyurcsány, hogy csak és kizárólag demokratikus eszközökkel lehetséges.

13:33

Példaként hozza fel Németország pártrendszerét, ahol a nagy pártok is össze tudnak fogni, nem fenyegetik, nem rekesztik ki a másik felet a nemzetből.

13:29

A baloldalt a Bajnai-kormány támogatására szólítja fel.

13:26

A miniszterelnök egyenként megköszöni mindenkinek (az elnökségnek, a párttársaknak, a szövetségeseknek és az ellenfeleknek is) azt, hogy a baloldal és Magyarország vezetője lehetett.
Határozottan kizárta az új párt létrehozásának lehetőségét, véleménye szerint csak az MSZP-vel lehet sikerre vinni Magyarország felemelkedését.

13:23

A küldöttek mély csendben, figyelmesen hallgatják végig a búcsúbeszédet.

13:19

"A magyar baloldalnak én csak polgári politikát tudok ajánlani" - hangsúlyozza Gyurcsány.
Majd kifejti, hogy mire gondol: meg kell tanulni összeegyeztetni a különböző érdekeket, felfogásokat egymással. Mindenkor szem előtt tartva a demokratikus követelményeket.

13:11

Gyurcsány Ferenc ismerteti a szavazás végeredményét. Előtte azonban még megosztja búcsúgondolatait a megjelentekkel.
Személyes hangvételű beszédében feleleveníti politikai pályájának főbb eseményeit. Beszél a rendszerváltozás előtti önmagáról, kétségeiről ("én is megjártam a politikai Canossát).
Szerinte az MSZP egy "európai, ugyanakkor hazafias, demokratikus, erős közösség", amely képes folyamatosan megújulni és bírja a többség támogatását. Gyurcsány szerint a magyar baloldal szervezett módon képes megjeleníteni a modern Magyarország képét.

11:42

Újra zárt ülés van. Következnek a szavazások.

11:35

Lendvai megköszöni azoknak, akik visszaléptek a javára. Számít arra, hogy továbbra is együtt fognak dolgozni, olyan együttműködést akar, amelyben többen segítik.
Csak feltételekkel vállalja a párt elnökségét. Az első, hogy a kongresszus hozzon létre egy három tagú “operatív együttműködést” (ezt a küldöttek kézfelemeléssel egyhangúan megszavazzák).
A második feltétele: leköszön a frakcióvezetői posztról, s a jelöltje erre a pozícióra: Mesterházy Attila. A harmadik feltétele pedig az, hogy Gyurcsány Ferenc legyen a Táncsics Alapítvány elnöke.



11:27

Lendvai Ildikó érkezik. Elmondása szerint nagyon nehéz két héten van túl a szocialista párt és az ország is. Példákat sorol fel arra, hogy milyen képtelen történetek voltak (pl. “libás Bajnai”, az egyik miniszterelnök-jelöltet sárga Dávid-csillagban ábrázolta az egyik lap).
“Feriről beszélnék először. Vele együtt énekeltük - bár nekem pocsék a hangom -, hogy “igen, igen” és hogy “gyere bátran”. Feri döntése a példája annak, hogy nem a személy számít, hanem az ügy. Nem szégyelljük, büszkék vagyunk rád, Feri!”
Gyurcsányt egy hajó kapitányához hasonlítja, aki mindenhol és mindenkor ott volt és segített. Persze, Lendvai szerint Gyurcsánytól nem kell búcsúzni, mert továbbra is köztük marad.
A frakcióvezető-asszony végig nagyon önkritikus és ironikus, amikor magáról beszél. Több humoros beszólása nagy derültséget kelt a padsorok közt. A hangulat egyre jobb, egyre oldottabb.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását