2024. április 20. - Tivadar

Az eleganciát tanulni lehet?

A ruhatár megtervezését tanítani kellene, hogy a fiatal nők öltözködési kultúrája javuljon és hogy ruhásszekrényükben a fölöslegesen beszerzett ruhafélék miatt ne uralkodjon káosz.
2009. április 3. péntek 10:26 - HírExtra
A jobb minőségű holmikat kínáló áruházakban kellene vásárolni és nem a fiatalokra építő márkás butikokban, kínai boltokban vagy "second hand" turkálókban, mert ezek a ruhafélék - vagy jellegzetesen divatos részleteik vagy silány minőségük miatt - tiszavirág életűek.

Fontos szempont, hogy az alak ne változzon sokat. Akadnak olyan szerencsés alkatú - vagy erős önfegyelmű - nők, akik kora ifjúságuk óta - akár évtizedekig - meg tudják őrizni alakjukat és gyakorlatilag bármit fel tudnak venni régi ruhatárukból, de a hölgyek többségének meg kell küzdenie azzal, hogy az évek múlása során erősödik az alakjuk.

Ódor Ervinné, a Protokolltanárok Kollégiuma alelnöke tartott a közelmúltban egy előadást arról, hogyan lehetne elegánsabban, előnyösebben öltözködni és viselkedni. Ez nem pénzkérdés, viszont egy állásinterjúnál például döntő szempont lehet. Alapvető követelmény a nyugati kultúrákból átvett, ma már kötelezően szőrtelen láb és hónalj, az általános ápoltság, a hibátlan fogsor.

Ha műkörmöt visel valaki, akkor az legyen diszkrét, nem mintás, a szolárium és a smink visszafogott, a frizura kevéssé extrém (a fekete haj piros melírrel például elfelejtendő). A fru-fru ne takarja el a tekintetet - a szemkontaktus, az érdeklődő figyelem egy ilyen tárgyalásnál fontos!

A parfüm legyen leheletfinom, soha nem erős - itt is a kevesebb több - és ez illik az ékszerekre is. Állásinterjúra nem megy az ember felékszerezve (egy-egy gyűrűt, finom fülbevalót persze lehet hordani) és nem visel bizsut, akkor sem, ha drága volt, mert akivel majd leül tárgyalni, nem biztos, hogy értékeli ezt a divatkiegészítőt.

A szoknya ilyen alkalmakkor nem lehet feltűnően rövid. Ha valaki csípőben erős, viseljen kissé kifelé menő szabású szoknyát és csípőt takaró blézert. Legfeljebb három szín szerepelhet egy öltözékben. Ha valaki tokás, ne viseljen garbót vagy kerek nyakú pólót, hanem olyan blúzt, amely hosszítja a nyakat, de nem túl kivágott, mert bármilyen szép is a dekoltázsa, annak mutogatása nem való erre az alkalomra.

A harisnya testszínű legyen és hibátlan, a cipő tiszta és csinos, de nem köves-strasszos - ez estére való - és ne is 15 centis sarkú. Amint Ódor Ervinné elmondta, ezek az apró részletek azért fontosak, mert segítségükkel jó benyomást nyújtanak az állásra vágyakozónak, nem terelik el a figyelmet a tudásáról, de önbizalmat adnak és segítségükkel sikerrel veheti a felvételiző az akadályokat. Előtte nem árt gyakorolni a járást, az ülést és a felállást, a kézfogást sem.

- Ruha teszi az embert - ez soha nem volt aktuálisabb szabály, mint most! De a régi közmondás fordítva legalább annyira igaz: ma már az ember teszi a ruhát - hangsúlyozza a protokoll szakértő. - A jó fellépés, az elegáns, de nem kihívó öltözék, a szép mosoly fél siker. A külső záloga lehet a belső, a tudás, a tartalom felmutatásának, érvényesülésének. h

A protokollfőnökök és a divattervezők a tökéletes alakú fiataloknak sem ajánlják a rongyos, itt-ott kiszaggatott, strasszos farmereket, a hasat szabadon hagyó pólókat, a derékig érő szőrmés pufidzsekiket. Ezek ugyanis nem elegánsak, és részei egy olyan viseletkörnek, amely erősen kategorizál. A "tiltott viselethez" sorolható a műköröm is, a láthatóan állandó szoláriumtól barnított bőr, a tetovált szemöldök, a sok csillogó kiegészítő, a 20 centis miniszoknya és - fekete harisnyával! - a tűsarkú fehér csizma.

Ilyen viseletben egy multinacionális vállalathoz talán be sem engedik a jelentkezőt.
Ehelyett inkább ajánlják a divatszakemberek és protokoll szakértők a nőies, könnyed öltözékeket, letisztult szabásvonalat. Az egyik leghíresebb angol divatáruház magyarországi tavaszi kollekciójában klasszikus kosztümöket, gyakran loknis, tűzött, légiesen könnyű szoknyákat ajánl, amelyek toppal, blúzzal, rövid kiskabáttal egyaránt viselhetők.

Sportossá válik a viselet - és utazásra, kirándulásra ideális - ha a felsőket különféle hosszúságú és fazonú vászonnadrágok egészítik ki. Alapanyagok: len, viszkóz, pamut, olykor elasztikus szálakkal keverve, amelyek kényelmesebbé teszik a holmikat és így kevésbé kell azokat vasalni. A fekete-fehér és szürke örökdivat, amelyet a narancs, a pink, a lime és a piros jótékonyan élénkít.

A divat visszafogott követése adja az elegancia egyik titkát. Ez még az európai uralkodóházak tagjainál is jól megfigyelhető, és ez legalább könnyen megfogadható tanács, hiszen a legdivatosabb ruhák többnyire a legdrágábbak is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását