2024. május 2. - Zsigmond

Szekeres Imre lesz a befutó?

Gyurcsány Ferenc lemondásával megüresedett a pártelnöki szék az MSZP-ben. A legesélyesebb jelölt Szekeres Imre, akit azonban Gyurcsány nem látna szívesen.
2009. április 2. csütörtök 16:09 - Kesjár Norbert
Ki lesz a hatodik?

A rendszerváltás óta sorrendben a hatodik elnökét választja meg az MSZP a hétvégi rendkívüli kongresszuson.

A napokban a szocialisták több fórumon (megyei elnökök, országos elnökség, választmány) is egyeztetnek a lehetséges jelöltekről.

Kedden az MSZP elnökségének tagjai és megyei elnökök találkoztak. A találkozót megelőzően Kiss Péter alelnök, vagy Szekeres Imre elnökhelyettes pártelnökké választása merült fel.

A tanácskozáson – információink szerint – Gyurcsány Ferenc meglehetősen hevesen támadta Szekerest, akit többek közt „gyenge minőségű embernek” nevezett, s azt állította, hogy az elnökhelyettes már régóta „fúrta” őt azért, hogy minél nagyobb szeletet hasítson ki magának a hatalomból.

Gyurcsány következő lépése az volt, hogy Lendvai Ildikó frakcióvezetőt javasolta pártelnöknek, de Lendvai egyelőre nem hajlik a felkérésre, mert szívesebben folytatná a frakció élén a munkát.

Pedig őt Gyurcsány mellett Kiss Péter is támogatásáról biztosította. Sőt: a kancelláriaminiszter azt mondta, hogy kész visszalépni a jelöltségtől Lendvai javára.
Csütörtökön tovább folytatódnak az egyeztetések, déltől a megyei elnökök, ezt követően a választmány, majd este a parlamenti frakció tanácskozik. Ezek közül a frakció tanácskozása lesz talán a legfontosabb, mert itt – a Bajnai-programról való döntés mellett – választják ki a lehetséges elnökjelölteket is.

A szemben álló felek

A távozó pártelnök, Gyurcsány Ferenc világossá tette, hogy nem akarja utódjául Szekeres Imrét, ezért ajánlotta a „konszenzusos jelöltnek” számító Lendvait, akit Kiss Péter is támogat. A frakcióvezető-asszony azonban igyekszik elhárítani a felkérést.

Gyurcsány és Kiss valószínűleg azért keres egy, a pártban népszerű és nem megosztó, jelöltet, mert az ellenfelüknek, Szekeresnek nagyon erős a belső támogatottsága.

A szembenállás eredménye lehet az is, hogy végül egy negyedik jelölt fut be. Bár eddig nem röppent fel újabb név, a héten még bármi megtörténhet. Többen dolgoznak például
Botka László szegedi polgármester vagy Mesterházy Attila alelnök megválasztásáért. (Botka már közölte, hogy nem vállalja.)

A pártelnökségért vívott csatára hagyományosan nagy hatással vannak az MSZP belső csoportjai, azaz a különböző platformok.

A kisebb platformok (Harmadik Hullám, Ésszerűség és Felelősség) egy olyan jelöltet támogatnak, aki a Bajnai-kormány politikája mögé áll. Ezek a platformok ugyanis támogatják az új kormányfőjelöltet és programját, ezért szerintük az MSZP-nek olyan elnökre van szüksége, aki e program mögé tudja integrálni a tagságot. Ez mindhárom jelöltre igaz lehet.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását