2024. május 2. - Zsigmond

Nyakó mosdatja a kialakult helyzetet

Minden kongresszus és tisztújítás után vannak olyan beadványok, amelyek kifogásolnak egy-egy döntést.
2009. április 2. csütörtök 13:10 - HírExtra
A Hírszerző úgy tudja, az etikai bizottság a vasárnapi újabb kongresszusig már biztosan nem hoz döntést. A beadványok vitatják az EP-listát és a tisztújítás egyes elemeit is. A legkomolyabbnak vehető kifogás elnökségi tagokat is érint: ha a bizottság elfogadja a beadvány érvelését, többek megválasztása nem tekinthető érvényesnek.

Nyakó István elmondta, hogy minden kongresszus és tisztújítás után vannak olyan beadványok, amelyek kifogásolnak egy-egy döntést. Ezek az esetek a bizottság döntése után eddig is megnyugtatóan rendeződtek - tette hozzá.

A szóvivő hangsúlyozta: a párt alapszabálya természetesen arra is ad lehetőséget, hogy ha valaki nem elégedett a döntéssel, akkor más jogorvoslati lehetőséget kereshet.

A hírportál értesülése szerint az alig két héttel ezelőtti MSZP-kongresszus három döntését is kifogásolják párttagok, ezért már a múlt héten két beadvánnyal fordultak az Országos Etikai és Egyeztető Bizottsághoz (OEEB). A testület elnöke, Simon Gábor nem kívánt nyilatkozni a Hírszerzőnek.

Van, aki azzal érvel, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnöki lemondásával kvázi érvénytelen az általa előterjesztett európai parlamenti választási lista, amelyet Göncz Kinga külügyminiszter vezet, ezért új listára van szükség. A Hírszerző azt írja: forrásai úgy gondolják, hogy ez az érvelés a harmatnál is gyengébb. Ráadásul a héten, vagyis a kongresszus előtt biztosan nem ülésezik az OEEB, tehát ahhoz egy újabb kongresszust kellene összehívni, hogy új lista legyen június 7-e előtt.

A másik két kifogás már komolyabbnak tűnik. Az egyik a párt gazdasági működését ellenőrző Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöki posztját vitatja. Ebben mindössze egy szavazat döntött Tukacs István javára. A lap úgy tudja, háromszor is újraszámolták a voksokat, de a poszt korábbi tulajdonosa, Keller László azt állítja, hogy egy szavazat érvényes volt, amit a szavazatszámláló bizottság érvénytelennek tekintett. Ha igazat ad neki az OEEB, akkor meg kell ismételni a választást, de a lap forrásai szerint formailag egyértelműen érvénytelen volt a vitatott szavazat.

A harmadik beadvány azt kifogásolja, hogy bár az alapszabályban az szerepel, hogy egy-egy tisztség elnyeréséhez a kongresszusi küldöttek felének plusz egynek az igen szavazata szükséges, a kongresszus illetékes bizottsága úgy döntött: az érvényes szavazatok felét plusz egyet is elegendőnek tart.

A párt alapszabálya szerint a kongresszusi bizottságoknak joguk van állásfoglalásokat meghozni, de ha az OEEB - amelybe minden megye egy-egy tagot delegál, vagyis pártatlan testület - úgy látja, hogy ezúttal túl messzire mentek, akkor az - a Hírszerző információi szerint - több elnökségi tagot is érint. Ez esetben meg kell ismételni a választást.

A mostani kongresszusnak azonban biztosan nem kell még ezekkel a kérdésekkel foglalkoznia, mert ezen a héten biztosan nem ül össze az OEEB. Az alapszabály szerint harminc napon belül kell dönteniük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását