2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Emelik a bírságokat

Aki mozgó járművel követ el közúti szabályszegést, annak nem engedhető el, és nem csökkenthető a kiszabott bírsága - egyebek mellett ezt tartalmazza a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítás, amelynek legtöbb szabálya május 2-án lép hatályba.
2009. április 2. csütörtök 19:01 - HírExtra
A 2007 végén született kormányrendelet - egyebek mellett a sebesség túllépésre, a vasúti átjárón történő tiltott áthaladásra, a forgalomirányító jelzőlámpa tiltott jelzésére történő áthaladásra, a leálló sávban történő haladásra - szab ki bírságot a jármű üzemeltetőjére. A módosítás kategorikusan kimondja: méltányosságból nem engedhető el és nem csökkenthető a bírság.

Jelenleg a bírsággal kapcsolatos eljárásokat - több megyére kiterjedően - a rendeletben kijelölt megyei rendőrkapitányok folytatják le első fokon, másodfokon pedig az országos rendőrfőkapitány jár el. Jövő év első napjától első fokon a budapesti VI. kerületi rendőrkapitány, míg másodfokon továbbra is az országos rendőrfőkapitány jár el.

A módosítás előírja, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a közút kezelője megállapodásban rögzíti, a bírságot hogyan osztják meg egymás között. Az ORFK-nál maradó rész a rendőrség közlekedésrendészeti feladatainak ellátásához szükséges eszközök beszerzésére, illetve a szabálysértésekkel kapcsolatos költségekre fordítható.

A módosítás arról is szól, hogy ha a közút kezelője közreműködőt vesz igénybe a fénykép készítéséhez, akkor miképpen kell ellenőriznie a munkáját.

Május 2-től változik a rendelet melléklete, amely a sebesség túllépés esetén fizetendő bírságokat tartalmazza. Jelenleg a túllépés százalékához rendeli a kormány a bírságot, a jövőben ez is konkrét kilométer/órában (km/ó) lesz megszabva. Például ha 50 km/ó alatti a maximális sebesség, és azt valaki 15-25 km/órával túllépi, akkor a bírság 30 ezer forint. Ha a túllépés 75 km/ó feletti, akkor viszont már 300 ezer forintot kell fizetni. Autópályán a 20-35 km/órás sebesség túllépés bírsága 30 ezer, a 110 km/ó felettié pedig 300 ezer forint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását