2024. április 27. - Zita

Újra pompa a kastélyban

Visszatér az udvari élet a versailles-i kastély falai közé, a háromhónapos kiállítás során az európai királyi házak divatja, ruhák, ékszerek, festmények várják a látogatókat.
2009. április 1. szerda 10:26 - HírExtra
Az 1650 és 1800 közötti időszakból származó, hozzávetőleg kétszáz kiállítási darab mindenekelőtt a francia divat más európai monarchiákra gyakorolt hatását mutatja be a kedden megnyílt tárlaton.

Érdekesség, hogy a francia uralkodók - így XVI. Lajos vagy Marie Antoinette - ruhakölteményei csak igen kis számban láthatók a "Királyi pompa és ceremóniák" címet viselő tárlaton. Ez azonban nemcsak a nagy francia forradalom pusztításának tudható be, hanem sokkal inkább annak, hogy a francia királyok és királynék azonnal elajándékozták ruháikat, amint azok kimentek a divatból.

Sok darabot aztán érintetlenül vagy éppen darabokra szabva továbbadtak. Éppen ezért a gyöngyökkel és gyémántokkal kirakott különleges báli ruhák mellett III. György angol, és III. Gusztáv svéd uralkodók francia minta alapján készült ruháit mutatják be.

A pompás darabok azt sugallják, hogy már akkoriban is Párizs volt a divat úttörője és az európai udvarok stílusának diktálója. A június 28-ig látható kiállításhoz többek közt a bécsi művészettörténeti múzeum, a londoni Victoria és Albert Múzeum adott kölcsön darabokat, néhány ékszert most először csodálhat meg a nagyközönség.

A látogatók történelmi bepillantást nyerhetnek az udvari élet mindennapjaiba, beleértve az esküvőket, fogadásokat, és bálokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását