2024. április 24. - György

Mi van, ha megbukik Bajnai?

Bajnai Gordonnak van mit a tejbe aprítani. A miniszterelnök aspiráns vagyonnyilatkozatát átnézve rájöhetünk, nem kell őt sajnálni, ha esetleg belebukik a kormányprogramba. Lesz hova mennie.
2009. április 1. szerda 18:59 - HírExtra
A 41 éves pártfüggetlen miniszterelnök-jelölt, Bajnai Gordon vagyona már minisztersége előtt is tetemes volt. Ahová nyúlt, ott arany termett. 1991-ben még Creditum Pénzügyi Tanácsadó Kft. munkatársként dolgozott. 1993-ban kiutazott Londonba az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankhoz szakmai gyakorlatra. Hazatérve az Eurocorp Nemzetközi Pénzügyi Rt.-nél vállalt munkát, mint tanácsadó. A Creditumnál és az Eurocorpnál együtt dolgozott Gyurcsány Ferenccel.

1995 és 2000 között a CA IB Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója lett, majd vezérigazgató-helyettese. Érdekesség, hogy ekkor a cég vezetője az a Simor András volt, aki ma a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Indul a gyarapodás


Bajnai vagyonának igazi megalapozása akkor kezdődött, mikor több jelentős céget is a tőzsdére bevezettek. Az ő közreműködésével kerültek többek közt a Richter, a Mol, a Matáv, és az OTP részvények a börzére. Benne volt a keze a VICO, az Elender és a Danubius Rádió értékesítésében is.

Baloldalisága már ifjú korában (lásd videó) a Szocialista Párt környékén lévő emberekhez sodorta. Így kerülhetett 2000-től a Wallis Rt. vezérigazgatói posztjára. A cégbirodalom több mint 100 vállalkozást fogott össze. Azonban ez a kusza vállalkozásrendszer nem volt alkalmas arra, hogy a tőzsdére Vigyék. Bajnai tapasztalatai alapján éppen azért kellet a cég élére, hogy ezt a célt elérje.

Az a bizonyos Hajdú-Bét

Kemény rendcsinálásba kezdett, ám ennek súlyos következményei lettek. A Wallis egyik cége a Hajdú-Bét hatalmas csődöt halmozott fel. A csődeljárást Bajnai követte végig. A Hajdú-Bét miatt tönkrement beszállítók, a mai napig őt hibáztatják a munkájuk elvesztéséért, sőt, a KDNP nemrég az emiatt történt öngyilkosságokat is Bajnai szemére veti.

A Hajdú-Bétes ügyfelekkel ellentétben Bajnai nagyon jól járt a Wallisszal. Vagyona valódi gyarapodását ennek a cégnek köszönhette. Vezetőként részvényese is lett a cégnek, amiket a cégből való kilépésekor visszavásárolt tőle a Wallis. Közben beült a Graboplast és a Rába igazgatóságába is.

Így állunk ma

Legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint a 12. kerület legszebb részén egy 271 négyzetméteres lakóház tulajdonosa, amit 2006-ban vásárolt. E házon kívül van egy másik háza is Budapesten, a 22. kerületben. Ez egy 380 négyzetméteres palota, amit még 1993-ban sikerült megszereznie.

Ám ez még messze nem minden. A két ház mellé van még Tihanyban, az új arisztokraták kedvenc Balaton parti településén egy 1710 négyzetméteres üdülője, aminek papíron csak a fele az övé. Eztán ha ez sem lenne elég a kikapcsolódáshoz, ott van még Etyeken is egy 1362 négyzetméteres telek, amit 2004-ben szerzett. És ha már minden házát megunta, még mindig elmehet Nemesnádudvarra, ahol egy présház és egy borospince várja tárt karokkal, és hosszú palacksorokkal.

Készpénzes megtakarításaira tekintve kimondhatjuk, még a gazdasági világválság kellős közepén ülve sem kúszhat fel a pulzusa túlságosan. Forintalapokban 170 milliót tárol, míg euróban csak egy laza 24 milliós betétje van. Igaz, tavaly még 242 milliója volt forintban és és 62 milliója (202 ezer euró) kötvényekben.

De nincsen gond, mert még ma is további 15 millió forintos követelése van a bankokkal szemben, de magánszemélyek is lógnak neki 13 millióval. Igaz, ő is erősen eladósodott: 51 milliós tartozása van különféle magánszemélyeknek.

Semmi vész


Megállapíthatjuk tehát, hogyha esetleg elbukna a Bajnai-csomag, vagy ami még rosszabb, a jelölt bele sem kezdhet - mert végül meg sem szavazzák a határozottan nem-koalíciós pártok - akkor nem kell nagyon a lelkére vennie az ügyet. Elzarándokol a borospincéhez, kinyit egy üveg jófajta bort, legdrágább öltönyében hátradől, és végigtekint birodalmán, majd a jól ismert titokzatos mosolyra görbül a szája.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. április 27. 17:20
gordonka megbokott mikor szuletett!Szakadt komcsi!
Kotelet neki is (a fleto a masik)!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását