2024. április 23. - Béla

Népszerű az internetes csalás

Harminchárom százalékkal nőtt tavaly az interneten keresztül elkövetett csalások száma az Egyesült Államokban a 2007-es évhez képest - vált ismertté az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) internetes csalásokkal foglalkozó részlegének, az IC3-nak a jelentéséből.
2009. március 31. kedd 20:26 - HírExtra
A részleghez tavaly 275.284 panasz érkezett, szemben az előző évi 206.884-gyel. A csalások 265 millió dollár (61,56 milliárd forint) veszteséget okoztak az áldozatoknak. Az áldozatok átlagos vesztesége 2008-ban fejenként 931 dollár (216 ezer forint) volt. A leghétköznapibb panaszbejelentések bankkártyával elkövetett csalásokról, illetve arról számoltak be, hogy az internetes aukción megrendelt javak nem érkeztek meg a megrendelőhöz.

Az IC3 arra figyelmeztet, hogy az interneten elkövetett csalások száma idén tovább fog emelkedni, a globális gazdasági visszaesés miatt.
Csak márciusban közel 50 százalékkal emelkedett az esetek száma - közölte John Kane, a jelentés szerzője.

Az IC3-hoz érkezett panaszbejelentések 66 százaléka 2008-ban az Egyesült Államokból eredő bűnesetekről számolt be, 11 százalék Nagy-Britanniából indult ki, 7,5 százalék Nigériából, 3 százalék Kanadából és 1,6 százalék Kínából. Az Egyesült Államokon belül a csalások elkövetésében Kalifornia, New York és Florida államok vezetnek - olvasható a hétfőn közzétett jelentésben. Shawn Henry, az FBI informatikai részlegének igazgató-helyettese hangoztatta, minél több pénzügyi információ kerül fel az internetre, annál jobban virágzik a számítógépes csalás.

"A bűnüldöző szerveknek, az üzleti szolgáltatásoknak, az otthon számítógépet használóknak folyamatosan ébernek kell lennünk, hogy tudatában legyenek a csalók módszereinek, és alapos biztonsági eljárásokat kell alkalmazniuk" - tette hozzá. John Kane szerint a panaszok az elkövetett bűnesetek számának csak egy kis részét jelentik.

"Saját kutatásaink arra utalnak, hogy a csalásoknak mindössze 15 százalékát jelentik be a bűnüldöző szerveknek" - mondta. A statisztikák arra is rámutatnak, hogy a férfiak több pénzt veszítenek az internetes csalásokon, mint a nők. A nők által elvesztett minden egyes dollárra (232 forint) a férfiak által elvesztett 1,69 dollár (8392 forint) jut. A kutatók szerint ez a különbség a férfiak és a nők eltérő internetes költekezési szokásainak tudható be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását