2024. május 3. - Tímea, Irma

Terhességi hormonnal a szívelégtelenség ellen

Az érfalakat ellazító hatású, terhességnél alkalmazott hormon csökkentheti az akut szívelégtelenség tüneteit és javíthatja a túlélést.
2009. március 30. hétfő 10:15 - HírExtra
Terhesség alatt a relaxin elnevezésű hormon hozzájárul a méhnyak ellazításához és megnyúlásához, előkészítve ezzel a szülésre, de természetes értágítónak is tartják, amely elősegíti a vér szabadabb áramlását.

John Teerlink, a Kalifornia Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 234 idősebb, szívelégtelenségben és magas vérnyomásban szenvedő páciensnek adott intravénásan infúziót, amely vagy a szert tartalmazta, vagy placebót.

A gyógyszer alkalmazását biztonságosnak találták, és megállapították, hogy azoknak a pácienseknek, akik ezt kapták az infúzióban, 40 százalékkal javult a kapkodó légzése, míg a kontrollcsoportban lévőknek 23 százalékkal. A tanulmány szerint a szer csökkentette a halálozások és újabb korházi ápolás kockázatát is az alkalmazását követő két hónapban.

"Amennyiben nagyobb tanulmányok is alátámasztják, a relaxin előnyei fontos előrelépést jelenthetnek az akut szívelégtelenséggel jelentkező páciensek kezelésében" - írják a kutatók most közzétett tanulmányukban.

A szívelégtelenség a becslések szerint 5,3 millió amerikait érint, a krónikus és gyakran halálos állapotban a szív pumpafunkciója egyre gyengül, a szervekhez túl kevés vér, azaz oxigén jut.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását