2024. május 18. - Erik, Alexandra

Egy új magyar gyógyszerészeti technológiai találmány

A gyógyszerek felszívódásának elősegítésére újszerű eljárást dolgozott ki a Pannon Egyetem a franciaországi LPPE laboratóriummal közösen. A technológiát egy új, cukorbetegség elleni hatóanyagnál próbálták ki, és bevált - mondta a Független Hírügynökségnek
2007. augusztus 29. szerda 11:21 - Hírextra
Egy gyógyszerhatóanyag többféleképpen juthat be a szervezetbe. A leggyakrabban lenyeljük. Ekkor a gyomorban és a bélrendszerben szívódik fel. Nem mindegy azonban, hogy egy gyógyszermolekula milyen gyorsan hatol át a gyomor és a bél sejtjeinek falán, és, hogy a koncentrációja eléri-e a hatás kifejtéséhez szükséges szintet. Azok az anyagok, amelyek lassan vagy nehezen oldódnak fel a gyomorban, kiürülnek a szervezetből, anélkül, hogy kifejtenék a hatásukat. A modern hatóanyagok 30-40 százaléka csak gyengén oldódik.

Majerik Viktor, a Pannon Egyetem Vegyipari Műveleti Tanszékének tanársegédje a Független Hírügynökségnek elmondta: a hatóanyagok oldékonyságának növelésére többféle módszer létezik. Ilyen, pl. amikor egészen kicsi szemcséket állítanak elő. Ez a hatóanyag oldódási sebességét növeli, de az oldhatóságát nem. Sokkal hatékonyabb, ha valamilyen jól oldódó segédanyaggal viszik be a szervezetbe, ez ugyanis nemcsak az oldódás sebességét, hanem az elérhető maximális koncentrációt is növeli. Erre a módszerre épül az új technológia, amely azonban teljesen eltér minden eddigi technológiától.

A hatóanyagot feloldják egy arra alkalmas oldószerben, majd folyékony nitrogénbe fecskendezik. Ott megfagyva a mm-nél kisebb szemcsék jönnek létre. Ezeket szűréssel leválasztják a nitrogénről, majd vákum alatt, fagyott állapotban szárítják. Közben az oldószer leválik a hatóanyagról. A megmarad szilárd anyag a más technikával előállított készítményeknél tisztább, mert kevesebb oldószert tartalmaz, és nincsenek benne kristályok, így tökéletesebben, és gyorsabban oldódik fel. A technológiával elkerülhető, pl. az extrudáláshoz szükséges magas hőmérsékletre melegítés, amely a hatóanyag bomlását eredményezheti.

Horváth Géza tanszékvezető kiemelte: a kísérletek során a módszert egy olyan új, cukorbetegség elleni hatóanyagnál próbálták ki, amely nem tud kellő mennyiségben felszívódni, és kiváló eredményt értek el.

A technológia bármilyen hatóanyagnál alkalmazható, amelynek van fagyasztva szárítható oldószere.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását