2024. április 24. - György

Nem a gyereknek, hanem a csontjának kell az édesség!

Csodálkozott valaha azon, hogy gyermeke miért csak pár falatot evett a vacsorából, amikor utána gond nélkül megevett egy nagy adag fagylaltot? A növekedésben lévő csontok a bűnösek. Egy új kutatás szerint ugyanis a gyorsabban növő gyermekek jobban szereti
2009. március 30. hétfő 06:27 - HírExtra
Susan Coldwell, a Washington Egyetem orálhigiénés docense és munkatársai 143, 11 és 15 év közötti gyermeknek adtak különböző cukortartalmú üdítőket, majd két csoportba osztották a gyerekeket: azokra, akik szívesen választották a cukros üdítőket és akik nem. Kiderült, hogy akiknél a vizeletben nagyon magas volt a csontövekedés biomarkerének szintje, azok választották a legédesebb üdítőket.

„Sok kalóriát használnak fel a növekedéshez, a szervezet erre az édességek iránti fokozott vággyal reagál” – magyarázta Coldwell. A legtöbb kultúrában a gyerekek szívesebben esznek édességet, mint a felnőttek, ennek oka valószínűleg az, hogy a cukrot könnyebben alakítják energiává.

A gyermekkori elhízás egyre nagyobb problémát jelent az Egyesült Államokban és a mindenhol hozzáférhető magas kalóriatartalmú, finomított élelmiszerek nem segítenek ezen. A vizsgálatban résztvevő gyerekek 40 százaléka volt túlsúlyos. A szülőknek azt tanácsolják, próbáljanak gyümölcsöt adni, amely szintén édes, ám tápláló és kalóriaszegény.

Ha egy zöldséget a gyerek nem eszik meg, kínáljuk legközelebb is, mivel kutatások bizonyítják, hogy körülbelül 15-ször kell kínálni egy-egy ételt, míg elfogadják. És eljön majd az az idő, amikor nem kezdenek hisztizni az édességes polc előtt, mivel az idő múltával csökken az édesség szeretete, a serdülőkorban sokat változik az ízlés.

Forrás: Medipress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását