2024. május 21. - Konstantin

Külföldön sem fűznek sok reményt Bajnaihoz

Bajnai Gordon miniszterelnöki jelölésével lehet, hogy nem ér véget a belpolitikai nyugtalanság Magyarországon - írta internetes kiadásában a The Wall Street Journal.
2009. március 30. hétfő 21:52 - HírExtra
A pártfüggetlen Bajnainak nincs széles körű támogatottsága - állapította meg a vezető New York-i üzleti napilap. "Nagyon kétlem, hogy ezzel megoldódott a politikai helyzet" - nyilatkozott az újságnak Papp Zsolt, a KBC bankcsoport londoni makroelemzője, aki szerint nem valószínű, hogy Bajnai mögött egységesen felsorakoznak a szocialisták és az SZDSZ. A lap kiemelte: a következő magyar miniszterelnökre nagy nyomás fog nehezedni, hogy jelentős költségcsökkentő intézkedéseket hajtson végre annak érdekében, hogy kivezesse az országot a pénzügyi válságból.

Az újság megemlítette, hogy a 41 éves Bajnai Gordon a távozó kormányfő, Gyurcsány Ferenc közeli barátja, aki szerint a szükséges reformok minden magyar családot érintenének. A volt üzletember szerint a gazdaság nem várhat további hónapokat azoknak a lépéseknek a végrehajtásához, amelyek radikálisan megváltoztatnák a kormány működését.

Az amerikai lap szerint az új kormány legfőbb feladata az állami kiadások csökkentése lesz, különösen az állami alkalmazottak és a nyugdíjprogram vonatkozásában.

A The Wall Street Journal arról is írt, hogy a Standard and Poor's hitelminősítő a befektetésre ajánlott sáv legalsó szélére, BBB mínuszra csökkentette aznap a magyar adósságbesorolást. Az S&P indoklása szerint az IMF mentőcsomagja bár jelentős, de véges, és az ország súlyos gondokkal küzd. Az ügynökség 6 százalékos GDP csökkenést jósol 2009-re. A bejelentés után a befektetők elhagyták az államkötvénypiacot és a forint jelentősen gyengült az euróval szemben; a magyar fizetőeszköz az év eleje óta 18 százalékot vesztett értékéből.

Török Zoltán, a Raiffeisen bank budapesti elemzője szerint Bajnai Gordon programja feltételezhetően elég lesz a költségvetés kordában tartásához és annak biztosításához, hogy az ország le tudja majd hívni az IMF hitelkeret további részleteit. Mint hozzátette, kiterjedt szerkezeti reformokat viszont nem reális elvárni egy olyan kormányfőtől, aki legfeljebb egy évig lesz hivatalban és korlátozott a politikai támogatottsága.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását