2024. május 3. - Tímea, Irma

Sok bajt okoznak az állatok

"Elesettek" a kutya- és macskatartók az Egyesült Államokban: évente 86 ezer súlyos balesetet szenvednek lábatlankodó állataik miatt.
2009. március 28. szombat 11:51 - HírExtra
Ugyanakkor az összes komoly esésből viszonylag kicsi az állati "részesedés": 1 százalék körüli.

"Sok előnnyel jár az állattartás, de kockázata is van" - hangoztatta Judy Stevens, annak a tanulmánynak a társszerzője, amelyet az Egyesült Államok kormányzata rendelt a témában első ízben.

A kutatók a 2001 és 2006 közötti időszakban vizsgálódtak 66 kórház adatai alapján. Főként az idősek szenvedtek súlyosabb sérüléseket, mert a lábuk elé keveredett kutyájuk, macskájuk, vagy ráléptek az állat játékára. "Világosan" megmutatkozott, hogy a balesetek jó része elkerülhető lett volna, ha a gazdik felkapcsolták volna a villanyt.
A 75 év feletti korosztály soraiból kétszer többeknek lesz "nem kutya bajuk", mint a náluk fiatalabbak - ami persze nem meglepő. A nők körében is kétszeres az állati "esendőség".

A macskák zömmel "elgáncsolják" gazdáikat - persze nem szándékosan -, a velük kapcsolatos balesetek kétharmada ilyen. A leggyakrabban reggel történik a baj, amikor lábakhoz dörgölőznek reggelijüket szorgalmazva, miközben gazdájuk még álmosan botorkál a kávéfőző felé.

A kutyák jóval több balesetet okoznak a macskáknál. Ők is gáncsoskodnak (31 százalék így okoz bajt), de nagyobb termetük révén felugrálós lelkesedésükben sokszor feldöntik gazdájukat, vagy olyan erősen húzzák a pórázt, hogy aki ember a talpán, az se marad talpon. Aztán szeretnek elszökdösni sétáltatáskor, gazdájuk meg hajkurászhatja őket, miközben nem mindig néz a lába elé.

A tanulmány javasolta kutyaiskolák elvégeztetését, hogy az eb fegyelmezettebb legyen, továbbá a láb alá kerülő játékok ritkítását, elpakolásukat éjszakára.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását